Top 5 mari sportivi clujeni. #2 Horia Demian

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Top 5 mari sportivi clujeni. În anul în care clubul Universitatea Cluj aniversează 100 de ani de existență, vă reamintim cinci dintre cei mai mari sportivi care au îmbrăcat echipamentul alb-negru (pe care îi vom așeza în ordinea descrescătoare a anului nașterii)

Baschetul este unul dintre cele mai iubite sporturi în Cluj-Napoca, suporterii fiind nelipsiți de la meciurile echipelor clujene. Această iubire pentru sport și, în special, pentru baschet dăinuie în inima Ardealului de zeci de ani, fiind transmisă din generație în generație.

Top 5 mari sportivi clujeni. #2 Horia Demian

Horia Demian s-a născut în 9 aprilie 1942, fiind mezinul familiei Demian. El a avut un frate mai mare, Radu, campion național la rugby, și o soră mai mare, Ioana.

Horia Demian a iubit baschetul și toată viața și-a dedicat-o clubului „alb-negru”, Universitatea Cluj iar alături de Mircea Barna, Marius Crăciun, Matei Rührig și mulți alți sportivi a reușit să aducă cinste și onoare Universității Cluj.

Între anii 1960-1970 a activitat ca jucător în cadrul clubului CS Universitatea Cluj. Între anii 1951-1965, formația de sub dealu’ Feleacului s-a numit Știința Cluj. În aceea perioadă, ”U” Cluj a terminat o dată pe locul secund și de patru ori pe poziția a treia a Diviziei Naționale de baschet. El a făcut parte din generația de aur a baschetului clujean, alături de Meti Rührig, Emerich Vizi, Puiu Albu, Iosif Kun, Mircea Barna, Vasile Zdrenghea sau Adrian Bogdan, în anii `70-`80, care încurca mai mereu calculele “granzilor” Dinamo şi Steaua.

De-a lungul carierei sale sportive, Horia Demian a adunat 165 de selecții în echipa națională a României, cu care a participat la Campionatul European din 1967 (Finlanda), unde România a ocupat locul V, cea mai bună clasare din istorie, și la alte patru turnee europene.

Cariera de jucător a încheiat-o în 1974, iar apoi a activitat în lumea sportului ca antrenor. Profesor onorific al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Horia Demian a fost numit Maestru al Sportului în anul 1964.

Este considerat a fi primul jucător care a introdus procedeul de “slam-dunk” în baschetul autohton.

Echipe din NBA l-au căutat, dar Horia Demian a rămas în Cluj-Napoca „lângă clubul căruia i-a jurat credință”.

În semn de recunoștiință și apreciere, autoritățile locale din Cluj-Napoca au decis ca Sala Sporturilor să îi poate numele, iar din 8 aprilie 1989, Horia Demian joacă baschet printre îngeri. (sursa)

Ultimile articole

Articole populare