Top 5 mari sportivi clujeni. #3 Alexandru Paloșanu

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Top 5 mari sportivi clujeni. În anul în care clubul Universitatea Cluj aniversează 100 de ani de existență, vă reamintim cinci dintre cei mai mari sportivi care au îmbrăcat echipamentul alb-negru (pe care îi vom așeza în ordinea descrescătoare a anului nașterii).

Top 5 mari sportivi clujeni. #3 Alexandru Paloșanu

Alexandru Paloșanu, un mare sportiv al jocului cu mingea ovală a fost jucător și antrenor timp de 28 de ani la Universitatea Cluj.

El s-a transferat la ”Știința” Cluj  în anul 1962 și a îmbrăcat tricoul alb-negru până în 1989. A absolvit Facultatea de Litere din București și a fost declarat Cetățean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca și antrenor emerit. A fost selecționat de patru ori în lotul național.

Primul lui antrenor şi pedagog este profesorul Tanoviceanu, în perioada studiilor liceale de la “Nicolae Bălcescu” din Bucureşti. Cu influenţe decisive spre rugby datorate vărului Mişu Dumitrescu, Paul Iordănescu, Petre Niculescu şi Petrică Buda, viitori internaţionali.

A jucat la Petrolul Ploiești în linia a III-a, alături de un alt mare nume, Sergiu Nicolaescu. A urmat perioada antrenorului Gusty Fanella, o perioadă aparte şi trebuie spus că lui Gusty Fanella îi datorează Alexandru Paloşanu stabilirea şi opţiunea sa definitivă pentru rugby. Urmează Dinamo începând cu 1950, timp de opt ani. 1957 îl găseste la CCA, este un popas scurt, alături de jucători de talie precum Tase Marinache, Ion Dobre, Rene Chiriac, Radu Veluda, Carol Kramer, … Din 1958 evoluezează  la Progresul, avându-l ca antrenor Ştefan Bîrsan, “un pedagog aparte”, team în care-i sunt colegi Ghiuzelea, Vicol, Tănase şi Leonte, dar şi … Ilarion Ciobanu.

Toată cariera de antrenor a lui Ştefan Bîrsan a fost caracterizată “de o mare delicateţe, care ne obliga să ne autocontrolăm în orice moment, ne îndemna să-l copiem în tot ceea ce avea mai bun”. În 1962trece la Ştiinţa Cluj, în dublă calitate, jucător și antrenor, după care se dedică exclusiv băncii tehnice. A îmbrăcat de patru ori tricoul primei reprezentative a României, rămânând  memorabile întâlnirile cu Harlequins (14 -10 “după o luptă titanică” în faţa celebrilor Miki Grant, Phil Davies, Bartlett, Sanders, Grimsdell), cea cu Llanelly/ Țara Galilor, 6-0, cu două încercări semnate Alexandru Paloşanu, celebrul România-Franţa 15 -18 de la 15 -6 / 1957, întâlnirile Bucureşti – Cardiff 6 – 3 respectiv Bucureşti – Londra 3-12.

Ca recunoștiință a activității sale, foștii sportivi și antrenori cu care a lucrat organizează în memoria lui competiția sportivă Memorialul “Alexandru Paloşanu”, prima ediție fiind în 2009.

Trebuie amintit faptul că în 2012, 11 – 12 august, competiția a avut caracter de Campionat Naţional de Minirugby, la care au luat parte nu mai puţin de 17 echipe de copii din Cluj-Napoca, Bucureşti,  Baia Mare, Arad, Braşov, Timişoara, Tecuci, Focşani, Bârlad, Băicoi (CS Aurora; judeţul Prahova).

În cariera lui de antrenor la CS Universitatea Cluj, Alexandru Paloșanu, a avut parte de momente plăcute, dar și mai puțin plăcute. A retrogradat cu echipa în liga secundă, apoi iar a revenit pe „scena principală” a rugby-ului, dar mereu a spus ce a avut în gând și în suflet.

În iarna anului 2004, la 13 februarie, Alexandru Paloșanu a încetat din viață.

*Informații preluate din cartea Rugby ”U” Cluj 65, scrisă de Demostene Șofron (sursa)

 

Ultimile articole

Articole populare