Tone de vegetație acvatică adunate de pe Someș și lacurile din Gheorgheni

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa efectuează zilele acestea, cu ajutorului utilajului amfibiu, lucrări de curățare a râului Someșul Mic și a lacurilor din Gheorgheni. Până în prezent au fost colectate 40 de tone de vegetație acvatică din amonte de Podul Garibaldi și lacul 1 din Gheorgheni.

În cazul în care condițiile hidrometeorologice vor fi favorabile, acțiunile de curățare vor continua și în zilele următoare, scopul acestora fiind de reducerea gradului de eutrofizare (înmulțirea excesivă a algelor). Debitul optim pentru ca intervenția cu utilajul amfibiu să fie posibilă pe Someșul Mic este de până la 10 metri cubi pe secundă.

Plantele hidrofite perene care cresc de-a lungul râului și a căror dezvoltare este favorizată de temperaturile ridicate din sezonul cald, apar în zone cu viteză și adâncime reduse ale apelor. Totodată, răspândirea atât de puternică a acestor plante este cauzată și de tipul de înmulțire specific, realizat pe cale vegetativă, prin înrădăcinarea fragmentelor de macrofite, acestea putând fi transportate de curenții de apă pe distanțe foarte mari.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii