Strada Alba Iulia va deveni strada Doina Cornea

Strada pe care fosta disidentă anticomunistă Doina Cornea a trăit spre sfârșitul vieții în Cluj-Napoca îi va purta numele, aceasta fiind denumită, în prezent „Alba Iulia”, scrie Ziua de Cluj. Locuința în care aceasta a decedat la 4 mai 2018, la vârsta de 89 de ani, va deveni casă memorială.

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 la Braşov şi a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a şi predat. Stabilită în oraşul de pe Someş, nemulţumită de regimul comunist, la începutul anilor ’80, a început să trimită scrisori de protest, peste 30 la număr, la Radio Europa Liberă şi ziarelor din Vest, în care care denunţa „sistematizarea” satelor româneşti, dărâmarea bisericilor şi politica dusă de Ceauşescu.

Acest fapt a atras mânia dictatorului. Securitatea i-a pus pază la casă, iar securiştii au chemat-o la interogatoriu în celebrele beciuri în care au şi bătut-o. „Doi ani mi-au stat în poartă, ziua şi noaptea. Nu securiştii – au pus miliţienii de la circulaţie, cu chipiu alb, ca lumea sau străinii să nu vadă că sunt păzită. Şi ăştia, de la circulaţie, m-au bătut de câteva ori”, îşi amintea Doina Cornea, într-un interviu.

Activitatea sa anticomunistă a fost recunoscută şi onorată, Doina Cornea primind în anul 2009 Legiunea de Onoare a Franţei în grad de Ofiţer şi cea mai înaltă disticţie a României, Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, în anul 2000.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii