Rectorul UBB Daniel David: Avem o șansă istorică

„Vremurile sunt de așa natură încât avem șansa istorică să fim o generație universitară care poate și trebuie să poziționeze comunitatea UBB între marile comunități academice ale lumii” – rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Acum începem o nouă perioadă! Adevărul este că UBB a ajuns în paradigma actuală la maximum de dezvoltare! În această paradigmă nu mai putem crește, ci putem aștepta ca celelalte universități din țară să ajungă la performanța noastră. Și reglementările naționale sunt gândite astfel, colectivist, pentru omogenizare, fără încurajarea diferențierilor, adesea Ministerul tratându-ne pe toți ca pe niște campusuri proprii. Diferențierea nu înseamnă în esență că unii sunt superiori altora, ci înseamnă că avem misiuni academice diferite, adecvate profilului universității și nevoilor comunităților unde se află acestea. Ca urmare a acestei viziuni colectiviste, spre exemplu, în rankinguri, deși adesea ne menținem prima poziție în țară, observăm că cei din străinătate cresc mai mult decât noi (ceea ce ne afectează poziționarea relativă față de ei), iar cei din țară se apropie de noi; oarecum, în România asistăm la un fel de regresie spre medie a tuturor, riscând astfel competitivitatea țării!

Primele echipe ale rectoratului UBB de după Revoluția din 1989, până în 2012, au avut misiunea complicată de a reancora, după experiența comunistă nefastă, UBB în lumea universitară europeană, transformând-o dintr-o universitate provincial-națională cu unele ecouri internaționale în una națională, cu vizibilitate internațională clară. Și au reușit! (UBB a ajuns în 2011 o universitate de cercetare avansată și educație, vizibilă în rankingurile internaționale). Echipa rectoratului UBB din 2012-2020 a avut misiunea să integreze UBB în aria academică europeană, transformând-o într-o universitate națională, cu vizibilitate și impact internațional. Și a reușit! (UBB a primit distincția QS**** și a ajuns prima din România în Metarankingul Universitar). Prin Programul ProUBB+ am angajat misiunea de a poziționa UBB în aria academică europeană în liga marilor universități transformând-o într-o universitate românească world-class la nivel internațional. Așadar, începând cu acest an universitar vom începe implementarea unei paradigme world-class, așa cum a fost aceasta angajată de Programul ProUBB+ și de acceptarea noastră în GUILD. Simplu spus, o universitate world-class valorizează toate cele trei misiuni academice – educație/cercetare/relația cu societatea –, dar pune în centrul său generarea de cunoaștere prin cercetare pentru a avea educație activă și relație cu societatea inovativă; altfel spus, o universitate world-class nu doar că predă bine cunoașterea generată de alții, nu doar că o utilizează pragmatic și incremental, dar o și generează creativ, cu impact inovativ. Acest lucru nu este pentru galonarea instituțională, ci va deschide oportunități majore absolvenților noștri, va asigura o cultură organizațională modernă cu impact asupra bunăstării membrilor acestei comunități și va oferi competitivitate țării, pentru a nu deveni o colonie științifică și tehnologică. La început, schimbarea de paradigmă s-ar putea să ducă la unele fluctuații în rankinguri – până la reașezarea noilor mecanisme instituționale moderne –, dar, pe termen mediu și lung, noua paradigmă va așeza stabil UBB în liga mare a universităților lumii.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii