Jumătate dintre deținuții de la Penitenciarul Gherla lucrează

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Jumătate din cei peste 800 de deţinuţi de la Penitenciarul Gherla, din judeţul Cluj, lucrează în domenii precum confecţii cablaj auto, asamblare componente electrice sau producţie de mobilă.

Reprezentanţii de la Penitenciarul Gherla au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că persoanele private de libertate prestează activităţi în domenii cum sunt cusut încălţăminte, confecţionare de cablaj auto, asamblare de componente electrice, manipulare de material sau producere de mobilier din lemn.

„În luna februarie 2019, dintr-un efectiv mediu de 810 detinuţi, media persoanelor private de libertate din cadrul Penitenciarului Gherla folosite la muncă a fost de 401 de persoane, din care 239 prestări servicii cu plată şi 162 în interesul locului de deţinere. Pentru beneficiari, persoanele private de libertate prestează activităţi în domenii cum sunt cusut încălţăminte, confecţionare de cablaj auto, asamblare de componente electrice, manipulare de materiale, activităţi de curăţenie hale de producţie, activităţi în domeniul producerii de mobilier din lemn. Majoritatea beneficiarilor înaintează solicitări de muncă necalificată dar, cu toate acestea, sunt solicitate de către beneficiari şi calificări precum zidari, dulgheri, fierari, betonişti, IT”, au spus sursele citate.

Negocierea tarifelor orare se realizează de către administraţia penitenciarului şi beneficiar şi nu pot fi mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în raport cu programul de muncă, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

În plus faţă de câştigul financiar, deţinuţii care participă la activităţi lucrative beneficiază şi de zile câştig.

„În cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă, în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă, iar în cazul în care munca este prestată pe timpul noptii se consideră două zile executate pentru o noapte de muncă”, au explicat reprezentanţii penitenciarului.

Ultimile articole

Articole populare