Milionarii Clujului au înfiinţat un fond de risc pentru întreprinzători

Peste 30 dintre cei mai proeminenţi oameni de afaceri din Transilvania au decis să finanţeze startup-uri accelerate la Cluj.

Risky Business devine primul program de accelerare din România care investeşte în echipele selectate, având la dispoziţie 250.000 de euro pentru 10-15 echipe în 2017. Printre investitori sunt nume precum Andrei Dunca, fondator LiveRail, companie achiziţionată de Facebook cu 500 de milioane de dolari, Sergiu Biriș, fondatorul Zonga şi Trilulilu, Phillip Kandal, care şi-a vândut compania către Telenav cu 24 de milioane de euro, Voicu Oprean, Marcel Anghel, Călin Văduva, fondatorii unor mari companii de IT din Cluj.

Risky Business este fondat și condus de antreprenorii Radu Iuhas, Bogdan Colceriu, Vlad Iuhas, Jennifer Austin și Adrian Horotan, echipă care s-a remarcat prin rezultatele pentru România obţinute la Cluj cu programul de accelerare Spherik.

“Investesc în primul rând în echipa din spatele Risky Business. Am încredere că majoritatea companiilor accelerate de ei vor face titlurile ziarelor în următorii ani”, a declarat Sergiu Biriș, fondatorul Zonga şi Trilulilu.

Fondul de accelerare va investi până la 20.000 de euro în 15 companii de-a lungul acestui an, iar cei 30 de investitori au şansa să coinvestească în oricare dintre acestea sume de până la 100.000 de euro, alături de Risky Business.

Pe lângă investitorii proveniţi din IT, Risky Business reuşeşte să atragă în acest fond şi nume sonore din industrii tradiţionale, care cred în potenţialul acestui demers, precum Dan Pitic, fondator Perpetuum, Marcelus Suciu, fondatorul lanţului Marty Restaurants, Simion Mureșan, fondatorul Electrogrup, sau Andrei Trifan, deţinătorul francizei Subway în România.

„Suntem mândri că am reunit atât de mulți investitori, diverși, cu experiență solidă, care cred în viziunea noastră și în promovarea investițiilor locale. Deși diverse structuri dedicate startup-urilor din România reușesc să atragă investitori străini, finanțatorii vor să fie aproape de startup-urile aflate la început. Dezvoltarea unei comunități locale de investitori este crucială pentru accelerarea dezvoltării tehnologice a României”, spune Jennifer Austin, cofondator al Risky Business.

Pentru a selecta companiile în care să investească, Risky Business a lansat un program de accelerare găzduit în clădirea Cluj Business Center. Programul culminează cu un Demo Day în cadrul Techsylvania, conferință din domeniul tehnologiei.

Anul trecut, evenimentul l-a avut pe Tim Draper, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori la nivel mondial, ca membru al juriului care a evaluat start-up-urile. Anul acesta se preconizează prezenţa a 100 de investitori la eveniment.

„Risky Business nu este o simplă asociație sau un grup de tip angel, ci o structură care vrea şi poate să investească imediat în startup-uri de valoare, atât resurse financiare cât şi susţinerea celor peste 30 de investitori. Banii sunt în cont.  Acum așteptăm startup-uri promițătoare”, spune Bogdan Colceriu, cofondator al Risky Business.

Perioada de înscriere pentru programul de accelerare este deschisă până pe 15 februarie, aplicațiile fiind evaluate pe măsură ce sunt primite. Pe lângă investițiile financiare, programul mai oferă ajutor în ceea ce privește produsul, intrarea pe piață, strategia.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii