Malta, comoara Mediteranei

Armurile cavalerilor, tablouri imense ale conducătorilor din Ordinul Cavalerilor Ioaniţi şi statui. O privelişte spectaculoasă oferă Grădinile Barrakka, de unde se pot vedea portul, cu zeci de nave, yachturi şi bărci.

Cele 3 oraşe aflate vizavi de Valletta: Vittoriosa, Senglea şi Cospicua, au fost reşedinţele cavalerilor ioaniţi. Aici se află şi portul natural Grand Harbour, folosit înca din antichitate.

MDINA, cunoscută şi sub denumirea de ‘Oraşul Tăcerii’, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale locuite din Europa. Este un labirint de străzi înguste, presărate de biserici şi palate.
MOSTA un orăşel dominat de al 3‐lea dom ca mărime din Europa, fiind întrecut de domul Sf. Petru din Roma şi Sf. Paul din Londra. O întâmplare extraordinară a avut loc aici pe timpul celui de‐al doilea război mondial când o bombă uriaşă, găurind pereţii şi aterizând pe podeaua de marmură, nu a explodat. Alături de crucea malteză,cu patru laturi şi opt terminaţii, simbolul Cavalerilor Ioaniţi, bărcile tradiţionale malteze sunt în preferinţele turiştilor.

Unul dintre cele mai pitoreşti sate pescăreşti din intreaga insulă, MARSAXLOKK, este înţesat de tradiţionalele bărci de pescuit viu colorate, numite de localnici: Luzzu. Aici există o piaţă de peşte renumită dar se pot achiziţiona şi diverse obiecte de artizanat sau souveniruri la preţuri atractive.

ST JULIAN’S, fost sat pescăresc, astăzi este una dintre cele mai cunoscute şi cosmopolite staţiuni, situată la 6 km de Valletta, unită aproape în întregime cu Sliema. E o staţiune cu atmosferă mediterană, străzi şi clădiri frumoase, hoteluri excelente şi cel mai mare casino al Maltei, Dragonara. Paceville din cadrul staţiunii St. Julians este o feerie a vieţii de noapte vibrante, cu posibilităţi nesfârsite de distracţie în discoteci, baruri, restaurant sau cluburi.

Malta - Marsaxlokk Fishing Village 02 by Vanicsek Péter_0 (Small)

INSULA COMINO, situată la jumătatea distanţei dintre Gozo si Malta, este de asemenea un paradis pentru scufundători, pentru iubitorii sportului cu vela sau surferi Comino este locul unde vin cei care nu doresc agitaţie şi distracţie, ci pur şi simplu un concediu liniştit. Comino are un singur hotel, dar este un adevărat paradis pentru cei care îşi doresc să revină la simplitate.

‘Laguna albastră’ a insulei cu apa turcoază, este o uriaşă piscină naturală. În drumul spre unul dintre cele mai frumoase peisaje din Malta ‐ Grota Albastră ‐atenţia se opreşte asupra Templului Megalitic Hagar Qim, pe care maltezii îl aseamănă cu Stonehenge din Anglia. Bucăţi de piatră portocalii mai mari ‐ de şase‐şapte metri ‐ sau mai mici sunt dispuse vertical şi orizontal, formând încăperi unde se aduceau ofrande sau sacrificii zeiţei fertilităţii.

INSULA GOZO, de doar 14 km în lungime si 7 km lăţime, adăposteşte importante vestigii fiind inclusă din anul 1980 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Capitala este Victoria, după numele reginei Victoria. Insula a intrat în mitologia greacă, aici găsându‐se grota nimfei Calypso, care l‐a reţinut 7 ani, prin farmece pe Ulisse, la întoarcerea din războiul troian către casa lui din insula Itaca.

În Gozo se află şi BISERICA TAʹ PINU, loc de pelerinaj, unde se spune că se întâmplă minuni, mărturie stând două cămăruţe special amenajate în interiorul lăcaşului de cult unde sunt expuse poveştile celor care au fost ajutaţi de Fecioara Maria. În ceea ce priveşte minunile naturii, insula Gozo se remarcă printr‐un peisaj deosebit creat de ”Fereastra albastră”, o arcadă din piatră cu unul dintre piloni în mare, iar celălalt în stâncă, lăsând să se vadă azuriul apei.

Bucătăria tradiţională malteză este mediteraneană dar cu puternice influenţe italieneşti şi britanice: preparate din peşte cu sos de tomate şi sos de piper verde; Lampuka, peştele ‘propriu’ Maltei se serveşte prăjit cu vin şi ierburi; carne de vită’ bragoli’servită cu cartofi şi ceapă; mancarea traditionala ‘fenek’, carne de iepure fiert în vin roşu şi servit cu usturoi. Băutura tradiţională malteză este lichiorul de cactus ‐ bajtra, însă foarte apreciată este şi berea locală Cisk, precum şi Kinnie, o băutură răcoritoare cu gust dulce‐amărui.

Din iunie până în septembrie este perioada “festelor” în Malta. În fiecare weekend, alt oraş se metamorfozează într‐o scenă uriaşă cu actori mulţi, în costume colorate, dansând pe ritmurile muzicii malteze, oferind dulciuri, delicatesse‐uri. Punctul culminant al serii sunt focurile de artificii iar atmosfera veselă de carnaval ale acestor “feste” este molipsitoare.

Valletta, Malta Desktop Background
Valletta, Malta Desktop Background

Numeroase excursii opţionale vă aşteaptă în Malta, printre care enumerăm: Spirit of Malta Adventure ‐o jumătate de zi safari pe insula Gozo cu un jeep deschis în spate şi jumătate de zi croazieră cu oprire pentru baie la Blue Lagoon din Comino; Popeye village ‐ în vestul ţării se găseşte marea atracţie a copiilor, satul Popeye, cu decoraţii originale din filmul Popeye Marinarul; Aventura siciliană – incursiune de o zi în sudul Siciliei. Se vizitează Pozzallo, port din sudul Siciliei, Taormina cu frumoasele ei străzi, grădini şi vestigii greceşti şi romane iar la întoarcere, se vizitează cel mai mare vulcan al Europei, Etna.

MONDIAL HOLIDAY

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.