Iohannis: Este nevoie de prelungirea stării de alertă pentru ca Guvernul să ia măsurile care se impun

Iohannis: „Trebuie să așteptăm momentul prielnic, acum nu este.” Odată cu creșterea pensiilor vom pierde 3 miliarde de euro din banii europeni

Klaus Iohannis avertizează că vom pierde mulți bani și vom ajunge într-un haos economic în cazul în care legea majorării pensiilor cu 40% și a creșterii salariilor profesorilor cu 25% va intra în vigoare. Acesta spune că România riscă să piardă 3 miliarde de euro din fondurile europene dacă majorarea pensiilor va intra în vigoare, iar agențiile de rating ne vor retrograda.

„Este o chestiune pe care am mai discutat-o. Este de dorit să crească pensiile și salariile profesorilor. Subnt lucruri pe care și eu mi le doresc, și guvernul și le dorește. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în criză economică și bugetul este sub presiune. PSD a împovărat bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB. Acest spațiu fiscal nu există, ar trebui sp luăm bani din altă parte, dar de peste tot banii au fost reduși la minim. Chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic. Acum nu este”, a declarat președintele, întrebat dacă va promulga legea adoptată marți de parlament privind majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor.

„Există nu doar avertismente, ci și discuții cu înalți responsabili din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro pentru că încălcăm mai multe prevederi din tratate. De asemenea, agențiile de rating ne vor retrograda ratingul de țară dacă aceste cheltuieli imense vor fi aprobate. Nu există bani, dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blocehază miliarde de euro din fonduri UE, dacă ne scade ratingul de țară și ne vom împrumuta mai scump. Este un scenariu de groază”, a avertizat Klaus Iohannis.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii