Hramului Mănăstirii Nicula: patrimoniu de smerenie, evlavie și căință

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Mănăstirea Nicula este deja faimoasă pentru hramul la care zeci de mii de credincioși participă. Mulți vin aici pentru a-i arăta lui Dumnezeu ceea ce ei simt și a-i cere iertare sau ajutor. Pomelnicele în care credincioșii cer sănătate sau susținere din partea divinității au devenit parte a ritualului cleric, iar rugăciunile și sărutatul icoanei parte a ritualului ortodox. De data aceasta pelerinilor li s-a interzis să pupe icoana făcătoare de minuni care a făcut faimoasă mănăstirea.

Ajută-Ne pe noi, căci nici cei din iad și nici cei din rai nu-Ți slujesc

Biserica nouă. Construcția a început în 2001

Drumul până la mănăstire este unul lung și anevoios. Oferă timp suficient pentru a reflecta asupra păcatelor făcute pe parcursul timpului. În timp ce urcam, o doamnă care avea aproximativ 88 de ani mi-a ieșit în ochi. Căra două plase mari și era scundă. Se vedea că îi era greu, dar o forță interioară a făcut-o să continue. Ajunsă la mănăstire s-a pus în genunchi și a făcut o mătanie. Următoarea destinație era chioșcul cu lumânări. Probabil voia să-și plângă morții închinându-le o lumânare.

Slujba deja începuse, iar vocea preotului s-a auzit în boxele din curtea mănăstirii: „Ajută-Ne pe noi, căci nici cei din iad și nici cei din rai nu-Ți slujesc!”

În umbra bisericilor pari mic. Un om stătea căit pe bancă și analiza înălțimea bisericii noi. Nu poți decât să te uiți uimit la ceea ce oamenii au reușit să construiască în numele lui Dumnezeu. Biserica cea nouă este finalizată în proporție de 90%. Ea mai trebuie doar vopsită și finisată.

Mersul în genunchi și coate

Maica Domnului din spatele altarului bisericii noi

Ocrotitoarea mănăstirii este Maica Domnului. Icoana pe care ea este reprezentată a plâns aproximativ 30 de zile. De atunci, aceasta este considerată făcătoare de minuni. Credincioșii cred cu atâta tărie în ea încât nici acum, când autoritățile au interzis pupatul acesteia, ei nu au respectat regula. Jandarmul care ar fi trebuit să se asigure că distanța față de icoană este respectată se uita cu o privire pierdută spre numărul tot mai mare de credincioși care sărutau icoana și după se așezau în genunchi pentru a spune în minte o rugăciune.

Maica domnului este reprezentată mare în spatele altarului bisericii noi. În imaginea de mai sus soarele intra pe ușa bisericii, se reflecta de pe podea și lumina sfânta protectoare a bisericii, mama lui Iisus, fiul lui Dumnezeu. Pelerinii intrau în biserica cea nouă și, minunați fiind de imensitatea construcției, își făceau o cruce plecându-și capul în fața a ceea ce Domnul a făcut.

Smerenie, evlavie și căință

Oameni intrând în biserica nouă

Pentru neinițiați, mersul în genunchi și în coate poate părea ceva neobișnuit, ciudat și respingător. Cei care practică acest obicei nu mereg pe pământ sau pe asfalt. Merg pe pietre. De 3 ori în jurul bisericii din lemn. Preoții de la Nicula spun că este un act de căință în care fiecare poate scăpa de păcatele pe care le are. Ajungând în curtea mănăstirii, cineva era în genunchi și se târa greu în jurul bisericii.

Anul acesta se așteaptă ca 10.000 de persoane să vină la Mănăstirea Nicula. Prefectul de Cluj Mircea Abrudean a luat toate măsurile de precauție pentru siguranța cetățenilor. Totodată, anul acesta sunt mai mult forțe de ordine.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău