Elevii din Băișoara, recital de colinde și Târg caritabil de Crăciun (FOTO)

Căminul Cultural din localitatea Băișoara a găzduit recitalul de colinde susținut de elevi ai grupului VLĂSTARI de la Școala Gimnazială “ Mircea Luca” Băișoara, precum si de grupul de colindători de la clasele primare. Elevilor din comuna Băișoara li s-au alăturat grupuri de colindători de la: Școala Internațională ,, Transilvania College,,, Colindătorii de la Valea Ierii, Cvartetul olimpic al Liceului de Muzică din Cluj- Napoca, fostul elev al școlii din Băișoara, solistul de muzică populară Alexandru Blidar, dar și grupul de seniori de la Turda.

Cu această ocazie, părinții elevilor au organizat un TÂRG CARITABIL DE CRĂCIUN. Sătenii din Băișoara, dar și oaspeții veniți din alte localități au fost invitați să guste produse tradiționale atent pregătite de mămici: gemuri, zacuscă, plăcinte, prăjituri, dar și produse tradiționale din porc. Vizitatorii târgului au fost invitați să doneze sume de bani pentru produsele care le-au stârnit pofta.  Curând, produsele atent pregătite s-au dovedit a fi insuficiente pentru toți vizitatorii. Elevii clujeni de la Școala Internațională au savurat cu plăcere produsele tradiționale oferite de femeile din Băișoara, iar mulți dintre ei au făcut cumpărături și pentru acasă.

Grupul ”Vlăstarii” sunt implicați în Proiectul Internațional PORȚI VERZI, un proiect care promovează tradițiile de Crăciun și voluntariatul în campaniile de protejare a mediului înconjurător. Astfel, banii adunați la Târgul de Crăciun vor fi donate unui grup de copii de la o școală din Congo.

Concertul de colinde și Târgul Caritabil de Crăciun au fost organizate de directorul Școlii Gimnaziale ”Mircea Luca” Băișoara, Lucreția Presecan, alături de ceilalți profesori, de elevi și de părinți. Doamna Presecan ne-a dezvăluit că dorește să le transmită elevilor săi importanța tradițiilor românești.

”Atunci când copiii noștri, așa le spun elevilor mei, învață să prețuiască ceea ce e sfânt, dacă se reîntorc la obiceiuri ale moșilor noștri, este deja un pas spre recuperarea Crăciunului care s-a pierdut pe undeva printre cutii viu colorate, printre mese pline de bunătăți și printre oameni prea ghiftuiți înainte de Crăciun. Am asistat la Povestea spusă prin colindă de Vlăstari, de grupul copiilor de la învățământul primar, de grupul de la Valea Ierii, de colindătorii de la Turda , de cei de la Transilvania College ,  de Alex Blidar, de cvartetul de la Liceul de Muzică din Cluj și de noi toți. În primul rând le spun copiilor din Băișoara că sunt tare mândră de ei, au fost extraordinari, au dovedit că au voci frumoase, că își doresc să aducă bucurie în sufletul celor care azi au avut timp să îi asculte! Mulțumiri colegilor care au găsit timp să fie alături de elevii lor la organizarea acestui eveniment și au rămas până la final! În fiecare an părinții, bunicii și prietenii copiilor, printre care și doamna primar, Luca Minodora Susana sunt alături de noi! Fără aportul lor nu poți organiza un eveniment la care participă sute de oameni!”, a declarat Lucreția Presecan

Sătenii din Băișoara au primit oaspeți un grup de colindători din Maramureș. Aceștia i-au colindat pe săteni în biserică, după Sfânta Liturghie. Colindătorii din Maramureș au venit la Băișoara la invitația inginerului Chindriș Gheorghe, cel care a fost timp de șapte ani director la Exploatarea Minieră Iara-Băișoara.

”Am petrecut o duminică minunată cu colinde deosebite în Biserica Băișoara, alături de un grup din Maramureș – Ieud si grupul Vlăstari -Băișoara. Felicit pe domnul Chindriș Gheorghe pentru munca neobosită în păstrarea tradițiilor din Maramureș . În aceeași măsură, doresc să mulțumesc doamnei director Lucreția Presecan pentru muncă de succes, cu copiii noștri din Băișoara. Un profesor si un etnolog de excepție! Sărbători fericite tuturor!”, a menționat primarul comunei Băișoara, Minodora Susana Luca.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii