CCR motivează de ce carantina este neconstituțională

Curtea Constituţională a publicat miercuri motivarea deciziei din 25 iunie, prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie. Aceasta susține că instituirea carantinei ,prin OUG, pe teritoriul României reprezintă în primul rând o privare de libertate și o restrângere a drepturilor fundamentale.

CCR a considerat neconstituționale dispoziţiile art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

Cele două articole au fost atribuite Ministrului Sănătății fără existența unei  proceduri şi limitele în care autorităţile administrative pot acţiona în sensul restrângerii acestor drepturi, respectiv garanția care protejează cetăţenii de o eventuală aplicare ilegală, neconformă  sau abuzivă a acestor măsuri.

În cazul persoanelor care suferă de boli transmisibile, acestea sunt obligate să declare diagnosticul, să urmeze tratament sau să fie internate, chiar și fără voia lor.

“Orice act normativ trebuie să îndeplinească anumite condiţii calitative, printre acestea numărându-se previzibilitatea, ceea ce presupune că acesta trebuie să fie suficient de clar şi precis pentru a putea fi aplicat. Astfel, formularea cu o precizie suficientă a actului normativ permite persoanelor interesate – care pot apela, la nevoie, la sfatul unui specialist – să prevadă într-o măsură rezonabilă, în circumstanţele speţei, consecinţele care pot rezulta dintr-un act determinat (…) Or, dând în sarcina ministrului de resort completarea reglementării referitoare la condiţiile în care persoanele cu boli transmisibile sunt obligate să declare, să urmeze tratament sau să fie internate, precum şi libertatea de a modifica oricând şi fără a respecta anumite limite aceste reglementări, dispoziţiile art.25 alin.(2) teza a doua din Legea nr.95/2006 dobândesc un caracter imprevizibil, incert şi dificil de anticipat”, spune CCR

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii