Sunteti aici:DiverseCum au tăiat băncile din avansul la credit

Cum au tăiat băncile din avansul la credit

Publicat in data

Speriate de efectele legii dării în plată, băncile principale din România au umflat avansurile la credite, însă pentru a nu-şi pierde clienţii au revenit la sentimente mai bune. Clujul s-a raliat noilor condiţii de piaţă spre finalul anului.

Discuţiile pe proiectul privind legea dării în plată au început încă din noiembrie 2015 şi au fost cap de afiş pe tot parcursul anului trecut, chiar şi după adoptarea ei, în mai 2016, continuând în 2017, după decizia Curţii Constituţionale (CCR).

Prima reacţie a băncilor a fost de înăsprire a condiţiilor de acordare a creditelor ipotecare, în special prin creşterea avansului minim solicitat: de la 15% pentru creditele imobiliare în lei şi 25% pentru cele în euro, către 35% la lei şi 45% la euro. Portalul de specialitate FinZoom.ro a calculat în premieră avansul mediu cerut de bănci pentru fiecare lună din anul trecut.

Avansul mediu la creditele imobiliare în lei a crescut continuu de la 16,5% la începutul anului, până la 26,6% în iulie, după care a scăzut şi s-a menţinut la 25% până la sfârşitul anului. Ianuarie – iulie 2016 a fost perioada creşterilor de avans, cele mai multe în mai (luna aprobării legii dării în plată). În luna ianuarie 2016 erau bănci care acordau credite ipotecare cu 5% avans (BRD Habitat, un credit asemănător cu Prima Casă) şi chiar cu 0% (Leumi Bank, în condiţiile aducerii unei ipoteci suplimentare).

Celelalte bănci acordau credite ipotecare cu 15% (majoriatatea) sau cu 20% avans la creditele în lei. Raiffeisen a fost prima care a anunţat majorarea avansului pentru creditele ipotecare noi, la 35% la lei şi 40% la euro, în ianuarie 2016, fiind urmată de majoritatea băncilor, care şi-au mărit avansul la creditele imobiliare până în lunile iulie-august. În februarie, Bancpost a crescut avansul la 33% la lei şi la 43% la euro.

Vârful de majorări: în luna mai

Intesa SanPaolo a mărit avansul la 20% în martie şi la 25% în aprilie, iar BRD a mărit avansul de la 5% la 15%. Tot în luna aprilie, Banca Românească a crescut avansul la 35%-45% în funcţie de locaţia imobilului şi domiciliul permanent al solicitantului. Cele mai multe creşteri de avans s-au înregistrat însă luna mai (la 11 bănci), luna în care a fost aprobată legea.

BRD şi CEC Bank au crescut la 35%, respectiv 30% avansul pentru creditele în lei care intră sub incidenţa legii (credite mai mici de 250.000 de euro echivalent în lei), avansul de 15% fiind solicitat doar pentru cele peste 250.000. Alpha Bank a majorat avansul la 30% la lei şi 40% pentru creditele în euro. BCR a crescut avansul la 35%. Piraeus a crescut la 30% avansul pentru creditele în lei pe o perioada de până în 15 ani şi 40% pentru cele peste 15 ani. ING, Unicredit, Garanti au urcat la 25% avansul pentru creditele în lei.

Carpatica a crescut la 28% de la 15% la 20%, apoi creşte avansul solicitat de OTP Bank şi de Banca Transilvania (BT) (pentru prima locuinţă şi împrumuturi până la 125.000 de euro) şi 25% pentru împrumuturile în lei care nu se încadrează la prima locuinţă şi la limita de sumă. Creşterile de avans au continuat în iunie la Marfin – 30%, Banca Feroviară (20% pentru sume până la 350.000 lei şi 25% pentru sume mai mari) şi Veneto (25% pentru achiziţie, 35% pentru construcţie).

CreditEurope Bank a renunţat din iunie la creditele ipotecare. Ultima lună în care s-au înregistrat creşteri de avans este iulie, când Intesa SanPaolo a anunţat a treia modificare de avans, la 30% (după ce modificase la 20% în martie şi 25% în aprilie). Ultima dintre băncile din România care a anunţat o creştere modestă de avans, la 20%, este Credit Agricole (banca alegând să mai facă o creştere cu 5% în septembrie).

Din august s-a întors roata

Patria Bank a retras din ofertă creditele ipotecare. Din august băncile au început să reducă avansul la creditele ipotecare, însă în anumite condiţii. Băncile şi-au dat seama că efectul legii nu este chiar aşa de devastator precum au prevăzut şi, pentru a nu pierde clienţi, au început să reducă avansul solicitat la credite.

BCR a redus la 15% avansul pentru creditele ipotecare din 42 de localităţi luate pe o perioadă de până în 20 ani. BRD a diferenţiat avansul şi l-a redus la 15% pentru creditele până în 250.000 de euro în condiţiile în care se aduce în garanţie un imobil suplimentar. Şi Piraues Bank a redus avansul la 20% (de la 30-40%).

Din septembrie, ING Bank oferă credite şi cu 0% avans (în condiţiile aducerii unui al doilea imobil în garanţie), Bancpost a redus la 25% avansul (reşedinţa primară şi credit sub 150.000 euro). În octombrie, BT Cluj a redus avansul la 15% (pentru achiziţia primei locuinţe), iar Intesa a renunţat la creditele ipotecare.

Raiffeisen a decis să facă această reducere de avans abia în noiembrie. Avansul de 20% se aplică pentru achiziţia imobilelor din localităţile cu un indice pozitiv de evoluţie a pieţei imobiliare, pentru celelalte localităţi avansul putând ajunge şi la 45% (iniţial 35%). În decembrie Alpha Bank a redus avansul la 20% (de la 30% iniţial), iar Carpatica a retras din ofertă creditele imobiliare.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...