„Cu salarii de 2.500 euro pe lună, aceşti răsfăţaţi pot declanşa oricând o grevă generală”

Greva generală a controlorilor de trafic ai Romatsa provoacă pierderi agenţiilor de turism, nevoite să găsească soluţii pentru reprogramarea sau compensarea călătoriilor şi vacanţelor turiştilor de business şi leisure, programate pentru Rusalii.

Chiar anunţul grevei generale, de săptămâna trecută, a creat probleme agenţiilor de turism, clienţii fiind reticenţi în a mai rezerva călătorii în această perioadă.

Acuzaţii de subminare a economiei naţionale

“Este foarte grav ce se întâmplă. Sindicatele de la Romatsa se joacă cu nervii noştri şi ai clienţilor noştri şi vor bloca o ţară întreagă cu un protest pe care îl considerăm nejustificat. Cu un salariu mediu 2.500 euro/lună, aceşti răsfăţaţi pot declanşa şi peste şase luni o grevă generală, supăraţi fiind că nu li se oferă trei mese calde pe zi, masaj la birou şi cămăşi călcate.

Putem să-i acuzăm de subminarea economiei naţionale pe angajaţii care câştigă foarte mulţi bani şi se comportă aşa. Solicităm prim-ministrului Sorin Grindeanu ca Romatsa să treacă în subordinea Ministerului Apărării Naţionale ori a Ministerului de Interne sau să modifice legislaţia, astfel încât salariaţii societăţilor de importanţă naţională să nu poată declanşa greve”, declară Alin Burcea, preşedinte Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

“Sabotaţi” în vacanţa de Rusalii

Pe 30 mai erau programate plecările în mai multe vacanţe individuale sau de grup, pe zboruri de linie ori charter, precum şi călătorii de business spre marile oraşe ale Europei, 150 de decolări numai de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă şi tot atâtea aterizări ale cetăţenilor români sau străini.

“Greva generală se putea evita, mai ales într-o perioadă aglomerată, de dinainte de Rusalii. Nu contează că greva ar putea fi oprită după o oră sau două, mâine, răul este făcut. Întreruperea lucrului perturbă traficul pentru o zi întreagă”, spune Burcea.

ANAT a trecut printr-o situaţie similară în august 2015, când controlorii de trafic au oprit lucrul pentru câteva ore, provocând pierderi agenţiilor de turism de la care mii de turişti au cumpărat vacanţe pe charter sau bilete de avion.

Greva controlorilor de trafic a fost suspendată marţi, începând cu ora 13:00, a anunțat ministrul transporturilor, Răzvan Cuc. Acesta a relatat că a discutat cu sindicaliștii. Între timp, instanța rămâne să se pronunțe în legătură cu legalitatea acestei acțiuni de protest.

Principala solicitare a sindicaliştilor Romatsa este întocmirea unui nou plan de performanţă care să nu afecteze compania. Comisia Europeană impune reducerea tarifelor percepute de controlorii de trafic aeroporturilor, ceea ce ar putea duce la scăderea veniturilor.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii