an scolar

Cine poate beneficia de zile libere plătite pentru a sta cu copilul acasă

Chiar dacă școala a început de doar o săptămână, în multe dintre unitățile de învățământ din România, scenariul s-a schimbat. Astfel, părinții celor care nu au împlinit încă 12 ani pot primi zile libere plătite pentru a sta acasă, ca să-și supravegheze copiii.

Citește și: „Peste 800.000 de elevi nu au acces la un dispozitiv conectat la internet”

Un consultat a explicat pentru Digi24 că nu este vorba de toți părinții.

„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a arătat Adrian Bența.

„Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația, reține impozitele și contribuțiile sociale datorate, depune declarațiile către autorități și ulterior poate să solicite decontarea acestei sume. Indemnizația este impozabilă, adică se datorează pentru salariații obișnuiți un impozit de 10 la sută, contribuția de 25 la sută la pensii, contribuția de 10 la sută la sănătate. Rămâi cu puțini bani, dar mai sunt sectoare de activitate, de exemplu în construcții sau în IT, unde nu se datorează toate aceste contribuții. Dar este bine că se poate deconta această sumă. Însă, deocamdată, prima dată o suportă angajatorul”, a explicat Adrian Bența.

Cine nu poate primi zile libere de concediu

Este vorba de salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical. Totuși, ei pot cere un spor la salariu, egal cu suma care li s-ar fi cuvenit dacă rămâneau acasă cu copilul.

Doar unul dintre părinți are dreptul la concediu, nu ambii. În plus față de asta, celălalt trebuie să fie salarat activ, fie PFA activ pentru ca celălalt să poată beneficia de concediu.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii