Atenţie, şoferi! Restricții de circulație în cinci județe din vestul țării afectate de caniculă

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a anunțat că circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone va fi restricționată, joi, până la ora 20,00, pe drumurile naționale din cinci județe, aflate sub avertizare de Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic. Potrivit aceleiași surse, circulația va fi restricționată pe drumurile naționale din județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș Severin.

„În baza prevederilor articolului 44 alin. 2 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, este instituită interzicerea temporară a circulației vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe drumurile naționale și autostrăzile din județele afectate din zonele mai sus menționate, cu excepția: transporturilor de persoane; transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animala și vegetală; vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră; transporturi funerare; transporturi poștale; transporturi de echipamente de prim ajutor; transporturi pentru distribuire de carburanți; transporturi de mărfuri sub temperatura controlată; transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării; transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole”, se precizează în comunicat.

CNADNR precizează că restricționarea circulației este necesară pentru protecția sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformații majore ireversibile, cu pierderea stabilității îmbrăcăminții rutiere.

Meteorologii au prelungit, până vineri, atenționarea Cod portocaliu de caniculă valabilă pentru cinci județe din vestul țării. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, joi, 13 august, județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă. Aici vor fi temperaturi maxime de 37 — 38 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.