10.000 de euro, donați prin SMS pentru Cumințenia Pământului

MInistrul Culturii, Corina Şuteu, a anunțat pe pagina sa de Facebook, că, în 24 de ore de la lansarea donaţiei prin SMS pentru ”Cuminţenia Pământului”, au fost strânşi peste 10.000 de euro.

8833 este numărul la care cei care doresc să participe la subscripția națională pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși, ‘Cumințenia pământului’, pot dona cu ajutorul unui SMS

Valoarea unui mesaj trimis este de doi euro, iar numărul este valabil până pe 30 septembrie 2016 în rețelele Digi Mobile, Orange, Telekom Romania Mobile și Vodafone

Subscripția națională pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși este unul dintre cele mai importante proiecte naționale menite să protejeze și să salveze patrimoniul național, dar și să întărească solidaritatea dintre stat și societate, un proiect comun al Ministerului Culturii și Guvernului României

București, 22 iulie 2016 — De astăzi, românii pot dona și prin intermediul unui SMS ce conține cuvântul ‘BRANCUSI’ trimis la numărul 8833 pentru a participa la subscripția națională pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși, ‘Cumințenia pământului’. Numărul este valabil în rețelele Digi Mobile, Orange, Telekom Romania Mobile și Vodafone până în data de 30 septembrie 2016. Donațiile prin SMS au fost facilitate de ONG-urile Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și Asociația Culturală ‘Patrimoniu pentru Viitor’, implicate pro bono în campanie.

Prin trimiterea unui mesaj text ce conține cuvântul ‘BRANCUSI’ la numărul de SMS 8833 sunt donați doi euro pentru achiziția ‘Cumințeniei pământului’. Pentru donațiile de pe abonament nu se percepe TVA, iar, în rețelele Orange și Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite, în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Achiziția operei lui Constantin Brâncuși se poate face printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor: suma de cinci milioane de euro a fost alocată deja de Guvern și e nevoie ca șase milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și cele juridice, până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016.

Printre personalitățile care și-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripție publică se regăsesc Doina Lemny, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, François Saint-Paul — ambasadorul Franței, Răzvan Burleanu, Oana Manea, Alexandru Dedu și Cosmin Alexandru.

De asemenea, în spotul publicitar își declară susținerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleșu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoș Bucurenci, Părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv și Virgil Stănescu.

De asemenea, printre companiile care și-au anunțat implicarea în susținerea campaniei se numără eMag, Banca Transilvania, OMNIASIG, BRD, New Folder, Unlock, Media Trust, 360 Revolution.

Cum pot dona românii azi:

Doi euro printr-un mesaj ce conține cuvântul ‘BRANCUSI’ la numărul de SMS 8833;

Direct prin intermediul site-ului campaniei http://www.brancusiealmeu.ro;

Prin intermediul celui mai mare retailer online din România, eMag, românii pot cumpăra virtual pe http://www.emag.ro ‘Cumințenia pământului’, donând astfel în conturile campaniei pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși;

Sunt disponibile conturi în lei, euro și dolari în care se pot face donații prin transfer bancar sau prin depunere de numerar.

‘Cumințenia pământului’ a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparține patrimoniului cultural național, în categoria Tezaur.

Brâncuși spunea despre operă:  ”Cumințenia pământului’… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puțin unul din cele șapte văluri ale frumuseții sale, cel al misterului — care îi oferă și prețuirea și nemurirea. ‘Cumințenia pământului’ a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia — dincolo de psihologia dumneavoastră!’

‘Cumințenia pământului’ e realizată în calcar crinoidal și, din informațiile de la primul posesor, se știe că Brâncuși ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului — grotele Savonnieres. În prezent, ‘Cumințenia pământului’ este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii