Trei scenarii pentru începerea școlii, printre care și prezența fizică 100%. Iohannis: „Autoritatea locală decide”

Președintele României, Klaus Iohannis, după ședința cu membrii guvernului, referitor la începerea școlilor: Facem trei scenarii pentru fiecare școală. În funcție de situația epidemică din fiecare localitate, autoritatea locală decide dacă școlile se deschid normal, dacă merg parțial on-line, sau dacă rămân închise și cursurile se țin numai pe internet. Ultima variantă, dacă sunt mai mult de trei cazuri de coronavirus la mia de locuitori în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile.

Președintele Iohannis s-a întâlnit, de la ora 15, cu premierul Ludovic Orban și mai mulți membri ai cabinetului acestuia. Tema de discuție a fost redeschiderea noului an școlar. La finalul ședinței, președintele a susținut o conferință de presă, scrie Biziday.

Președintele a anunțat că anul școlar începe la data de 14 septembrie. De asemenea, a anunțat că decizia de redeschidere fizică a școlilor se va lua de către autoritățile locale, în funcție de situația epidemiologică de la acea vreme, după mai multe scenarii (verde, galben, roșu).

Principalele declarații:

 • Vă comunic datele cele mai importante pe care le avem acum și deciziile care au fost luate astăzi. În săptămânile care urmează vor fi detaliate.
 • Primul lucru, important pentru elevi și părinți. Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor înseamnă că vor merge efectiv, fizic la școală.
 • Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală, localitate, s-au elaborat 3 scenarii în funcție de numărul de bolnavi de acolo.
 • Foarte important, felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de județ. În funcție de situația concretă, locală, se va decide dacă unitatea va funcționa după scenariul unu, doi sau trei.
 • Aceste criterii sunt mai general valabile, fiind folosite și pentru a evalua impactul pandemiei asupra școlilor.
 1. Scenariul verde = în localitate e mai puțin de o persoană în medie detectată cu COVID în ultimele 14 zile, raportat la mia delocuitori
 2. Scenariul galben = 1-3 persoane detectate în medie în ultimele 14 zile, la mia de locuitori
 3. Scenariul roșu = mai mult de 3 bolnavi noi în localitatea respectivă, la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile
 • Important de știut: învățământul online e acceptat ca cel normal, se predă materie, lucrurile merg mai departe, când nu se pot ține cursuri fizice. E acceptat ca formă de învățământ. Evident, pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la ele, se vor publica. Implică norma de distanțare, de igienă, de dezinfecție și multe alte lucruri.
 • Rețineți aspectele cele mai importante. Anul școlar începe pe 14 septembrie, majoritatea copiilor merg efectiv la școală. Punem accent pe învățământ de calitate, siguranța și sănătatea elevilor. Decizia, dacă elevii merg la școală sau învață online se ia pe fiecare școală în parte la nivel de județ. La propunerea școlii, a ISJ și se decide cu factorii din Comandamentul Județean.
 • Dacă va fi neoie să se efectueze ore suplimentare, cadrele didactice vor fi remunerate în regim de ore suplimentare.

Știrea completă, pe Biziday.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii