banner pnl banner pnl

VIDEO / Roșia Montană: Gabriel Resources a depus o cerere de arbitraj internaţional împotriva României

Gabriel Resources, compania care detine 80 de procente din mina de la Roşia Montană a depus o cerere de arbitraj internaţional împotriva României, informează TVR Cluj.

Compania susţine că statul român a blocat implementarea proiectului, fapt care i-a adus pierderi însemnate.

Decizia de solicitare a arbitrajului internaţional a fost luată după ce mai multe scrisori adresate de companie guvernului şi preşedinţiei au rămas fără răspuns.

”Compania consideră că interesul celor implicaţi în proiect, în special a statului român va fi respectat cel mai bine prin permisiune şi dezvoltarea acestuia şi Gabriel Resources îşi exprimă în continuare disponibilitatea să angajeze discuţii cu preşedintele României şi cu Guvernul pentru atingerea acestui obiectiv” – se arată într-un comunicat de presă al companiei Gabriel Resources.

Activiştii de mediu clujeni care au participat la campania Salvaţi Roşia Montană spun că se aşteptau la acest deschiderea acţinii de arbitraj international.

Turor Brădăţan Salvaţi Roşia Montană: ”Era evident că proiectul minier nu se putea face în forma prezentată. Sunt prea multe legi care nu permit acet tip de minerit. În acelaşi timp, suntem foarte îmngrijoraţi că Gabriel Resources ar putea pleca cu foarte mulţi bani din România printr-un mecanism de corupţie, s-ar putea înţelege cu oficiali români în spatele uşilor închise pentru a le plăti acete compensaţii. Faptul ca mai multe sentinte au declarat proiectul ilegal, trebuia sa le dea de gandit investitorilor şi să se retragă mult mai repede”.

Dacă statul român va plăti compensaţii către Gabriel Resources, actiştii de mediu spun că vor ieşi din nou în stradă, potrivit TVR Cluj.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii