alin tise banner

VIDEO / Licitaţie în procedură simplificată, o posibilă soluţie pentru rezolvarea problemei deşeurilor din judeţul Cluj

O nouă licitaţie în procedură simplificată ar fi o posibilă soluţie pentru rezolvarea problemei deşeurilor din judeţul Cluj. Parlamentari, operatori de salubritate şi primari au discutat acestă problemă în cadrul unei dezbateri organizată de Asociaţia „Clujul Elitelor și Valorilor”.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

Proiectul unei noi rampe de gunoi ecologice a judeţului Cluj este blocat de ani de zile.

Senatorul Alexandru Cordoș a spus că ”acest proiect trebuia finalizat în 2013. Iată că suntem în 2015, optimiştii spun că va fi terminat în 2017, ceilalţi că în 2020. Pentru cetăţeni şi administraţie nu este o situaţie plăcută.”

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

La rândul său, deputatul Cornel Itu consideră că ”trebuie să se ia o decizie finală care să ducă la o implementare rapidă a proiectului, altfel acesta poate fi depăşit tehnic şi vor trebui căutate alte soluţii de viitor”

Organizatorul dezbaterii, Ionuț Geană, de la Asociaţia „Clujul Elitelor și Valorilor”: Se poate urmări interesul local regional şi să se concretizeze într-un final SMID-ul. Fără el, vom duce deşeurile în Ungaria.”

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

Cât privește soluțiile pentru rezolvarea definitivă a crizei deșeurilor, cea mai la îndemână ar fi modificarea legislaţiei.

Ionuț Geană: ”Singura soluţie pentru problema deşeurilor ar fi licitaţia simplificată cu un constructor potent în 16 luni. Cum s-a putut pe vremea lui Ceauşescu, cu o logistică mai proastă, se poate şi acum. Important e să fie voință pentru rezolvarea problemei”.

Un termen optimist de realizare a unei noi rampe pentru deşeuri ar fi sfârşitul anului 2017. Dar până atunci, fiecare ar putea contribui la reducerea cantităţii de gunoaie care trebuie procesate.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

Clujul Elitelor și Valorilor intenționează să organizeze în 21 ianuarie o nouă dezbatere pe această temă, la care să ia parte și reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi al Dezvoltării Regionale, pentru deblocarea acestei situaţii.

Până una-alta, deşeurile din Cluj-Napoca sunt depozitate pe o rampă temporară, la Pata RÂt, iar cele din alte localităţi sunt transportate în judeţele învecinate.