Acasă Economic Vânătoare de creiere la Cluj. Studenții, racolați de giganții industriali

Vânătoare de creiere la Cluj. Studenții, racolați de giganții industriali

Corporațiile multinaționale își pregătesc la Cluj viitorii specialiști ai căror proiecte puse în practică le diferențiază de concurență. Bosch, Siemens, Samsung, Emerson deschid centre de dezvoltare-cercetare unde sunt racolați cei mai talentați tineri care activează în domeniul tehnologiei.

Cel mai nou sosit în oraș este Porsche, grup care a inaugurat o reprezentanță locală în sectorul digitalizare. Prin noua filială, furnizorul de servicii de inginerie completează competenţele disponibile la celelalte reprezentanţe din Germania, Cehia, China, Italia. Porsche este prestator de servicii de inginerie premium pentru producători de autovehicule, furnizori de componente. Divizia este controlată integral de producătorul de automobile sport Porsche AG Stuttgart.

Inginerii au dezvoltat soluţii complexe: concentrarea de componente individuale și construirea de module complexe, planificarea şi realizarea proiectelor de ansamblu, gestionarea lansării producţiei de serie. Clujul face parte din categoria celor mai inovatoare regiuni în dezvoltarea de software din Europa; un număr ridicat de firme din IT îşi au originea aici şi se constată un cadru dinamic de antreprenoriat, iar pentru Porsche reprezintă un sol fertil ideal pentru soluţiile inovatoare în dezvoltarea de software în sectorul auto, susţine conducerea companiei.

„Numărul de angajaţi din cadrul reprezentanţei din România va fi majorat până la finalul anului la 25 de persoane. În acest scop avem nevoie de ingineri software de top pe care îi găsim în Cluj”, spune Dirk Lappe, director tehnic al Porsche Engineering.

Pentru acest an sunt planificate cooperarea cu universităţile şi participarea la târguri regionale de locuri de muncă pentru a valorifica posibilitatea de a atrage personal suplimentar cu o calificare foarte avansată.

Mașini care se conduc singure pe autostradă

Bosch și-a deschis un birou în clădirea The Office, unde acum desfășoară activităţi de dezvoltare de software pentru noi produse şi funcţii.

“În noul sediu, Bosch se va concentra în principal pe camere video stereo, conducerea automată, invertoarele fotovoltaice, portalurile web. Prin acest nou birou, Bosch intenţionează să creeze noi locuri de muncă atractive şi un mediu de lucru care să stimuleze angajaţii”, conform reprezentanților grupului.

Noul sediu un punct de întâlnire între staff şi potenţialii candidaţi în cadrul interviurilor de recrutare şi testare la preangajare.

Bosch a prezentat la târgul CES din Las Vegas o soluție sa prin care autovehiculele se pot conduce singure în blocajele în trafic sau la parcare. Grupul se aşteaptă să genereze vânzări de 1 miliard de euro în 2016 grație acestor sisteme. Compania vizează o automatizare a conducerii prin care şoferii nu vor mai trebui să monitorizeze constant mașina.

„Cu ajutorul pilotului automat Bosch, până în 2020 autovehiculele se vor conduce automat pe autostradă, de la rampa de intrare până la cea de ieşire”, a estimat Dirk Hoheisel, membru al Consiliului de Administraţie.

Conducerea automată se bazează pe senzori care includ tehnologie radar, video şi cu ultrasunete. Ingineri ai centrului de cercetare din comuna Jucu lucrează la un software pentru camera cu senzori capabili de percepţie 3D, cu ajutorul căreia vor putea fi detectate obstacolele din trafic, folosit în conducerea autonomă.

Bosch a deschis la Cluj a doua sa fabrică din România: în unitatea din parcul industrial Tetarom III produce componente electronice şi dispozitive de control. Grupul are 1.700 de angajaţi în Cluj, Blaj, Timişoara, Bucureşti.

De la muncitorii în salopetă, la specialiștii din birouri

Organizaţia de automatizări feroviare a concernului Siemens a finanțat mai multe burse doctorale la Universitatea Babeș-Bolyai și la Universitatea Tehnică.

„După semnarea contractului de cooperare din 2012 de către Siemens și facultățile tehnice din Cluj-Napoca, organizația Automatizări Feroviare a companiei Siemens, cu susținerea locală a firmei Evoline, a creat un program de burse de doctorat. Programul dorește să contribuie la dezvoltarea științifică și economică a regiunii și să crească nivelul de învățământ a facultăților tehnice clujene”, conform UBB.

Siemens își pregătise terenul cu câțiva ani înainte, atunci când a preluat integral pachetul de acţiuni al firmei IT clujene Frosys. Creată în 1996, aceasta avea 120 de angajaţi şi afaceri anuale de 8 milioane de euro. Frosys a fost integrată în divizia soluţii şi servicii industriale. Anul trecut, grupul a inaugurat la Cluj al patrulea său centru Evosoft din Europa, o investiţie de 4,5 milioane de euro. Acesta derulează proiecte informatice interne şi dezvoltare de aplicaţii din portofoliul companiei.

Situat în campusul Liberty Technology Park, pe 3.000 mp, acesta va ajunge la 210 de oameni până în 2017. Recrutările la nivel regional vizează inginerii specialişti cu pregătire informatică şi absolvenţi ai universităţilor de profil pentru poziţii de dezvoltatori de software sau de produs şi testeri.

„Producţia viitorului nu o mai reprezintă acei oameni în salopete cenuşii, plini de ulei, de acum câteva zeci de ani. Locurile de muncă ale viitorului vor fi birouri curate ca nişte farmacii, în care vor sta ingineri, testeri, designer, specialişti IT. Planurile Siemens în România includ un centru de excelenţă de dezvoltare în IT la Cluj pentru portofoliul Siemens Digital. Nu este exclus nici să deschidem o fabrică aici”, afirma George Costache, directorul Siemens România.

„Piaţa din România este foarte competitivă şi oferă avantaje ample pentru dezvoltare tehnologică”, a declarat Reinhard Pinzer, reprezentant al Siemens Europa Centrală şi de Est.

Siemens România deţine patru fabrici la Sibiu şi Buziaş, care produc sisteme şi componente pentru automatizări şi aplicaţii industriale, alături de patru centre de cercetare-dezvoltare în Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca.

Programe finanțate privat pentru tinerii talentați

Coreenii de la Samsung au dotat un laborator inovativ la UTCN, în cadrul programul Tech Institute, derulat de companie la nivel mondial și dedicat studenților și absolvenților din domeniul tehnologiilor mobile și comunicații. Acesta e echipat cu monitoare All in One conectate la cloud, dedicate programării, tablete interactivă cu multiple funcții, Smart TV, dispozitive mobile pentru testarea aplicațiilor mobile ce se vor dezvolta aici. Compania dezvoltă și un program de cursuri opționale oferite studenților, pe lângă cele clasice, prin care ei să deprindă cunoștințele necesare dezvoltării de aplicații pentru mobile sau smart TV.

Și grupul NTT a pus ochii pe tinerii înzestrați din Cluj. Parterul noii clădiri a EBS, filiala locală a holdingului, este dedicat unui program de dezvoltare profesională organizat împreună cu UBB, dispune de un amfiteatru de 100 locuri și de o sală de laborator. Programul va fi demarat în toamnă alături de Facultatea de Matematică și Informatică, va avea o durată de doi ani și va oferi o specializare echivalentă cu absolvirea unei facultăți în IT.

Compania japoneză a semnat un acord cu EBS privind preluarea întregului pachet de acţiuni ale firmei clujene. NTT este numărul 1 mondial în telecomunicaţii după cifra de afaceri, cu reprezentare în 72 de state.

Producătorul canadian de avioane și locomotive Bombardier are acum la Cluj un centru care asigură servicii de sprijin administrativ pentru centre şi fabrici din afara României. Conducerea societății clujene Remarul 16 Februarie anunța că lucrează la primul automotor românesc postrevoluționar, după o colaborare cu Bombardier.

Automotorul construit la Cluj urma să fie dotat cu un grup de propulsie de ultimă generaţie şi capabil să atingă viteze de până la 140 km/h. El va fi destinat transportului de călători pe distanţe scurte, dar cu posibilităţi de extindere.

Cine mai face producție la Cluj

Americanii de la Emerson fac pe Bd. Muncii și dezvoltare, dar și producție, însă pentru a extinde campusul au nevoie de un teren mult mai mare decât cel pus la dispoziţie de autorităţi. Printre marii lor clienți se numără British Petroleum, Shell, OMV.

„Emerson este cel mai mare investitor din oraş pentru că a creat 2.000 de locuri de muncă şi a alocat peste 100 de milioane de euro”, a precizat primarul Emil Boc.

Divizia Emerson Process Management şi-a mărit platforma de producţie şi servicii de inginerie. Extinderea include o clădire de 18.800 mp, destinată fabricării instrumentelor de măsurare a investiţiilor, de 43,3 milioane de euro.

„Noua capacitate de producţie, centralizarea sistemelor de asamblare şi integrare şi creşterea numărului de angajaţi în departamentele noastre de project management, inginerie şi vânzări permit companiei o mai bună satisfacere a cerinţelor clienţilor europeni şi asigură un timp de răspuns îmbunătăţit al serviciilor şi produselor noastre oferite clienţilor din regiune”, susțin reprezentanții Emerson.

Campusul din Tetarom II cuprinde 2.000 de angajaţi. Grupul american este lider în soluţii pentru automatizarea producţiei, procesării şi distribuţiei în mai multe domenii industriale.

Universitarii clujeni, în parteneriat cu compania olandeză CSI, au realizat pe platforma din Bd. Muncii un robot de 140.000 de euro ce este livrat marilor producători din industria alimentară. „Am implicat studenţi şi profesori de la UTCN în cercetare şi în dezvoltarea de noi produse, fiind impresionaţi de nivelul de pregătire a tinerilor români. Înainte produceam aceste utilaje în Olanda, acum majoritatea concepţiei, producţiei şi testării se face la Cluj.

Roboţii pe care i-am conceput cu echipele noastre din România şi Olanda îi livrăm unor companii ca Procter & Gamble, Unilever sau Pepsico”, a spus Kees Oosting, COO al grupului CSI, lider mondial în sisteme de paletizare. Noul centru dezvoltă, testează şi pune în aplicare concepte de paletizare implementate la nivel global. Echipa clujeană va pune bazele unor centre similare în China şi în Mexic, iar specialiştii din străinătate vor fi instruiţi aici. Investiţia olandeză de la Cluj se ridică la 8 milioane de euro.

Nokia a închis și fabrica, și cercetarea

Închiderea centrului de cercetare-dezvoltare din clădirea Olympia s-a produs în cadrul unui plan de restructurare care a vizat mii de concedieri pe plan mondial. 120 de angajaţi ai Nokia de la Cluj, majoritatea specialiști valoroși, au fost dați afară. Deși șefii grupului spuneau că fabrica de telefoane de la Jucu nu va fi afectată, la puțin timp cei 2.200 de salariați din Tetarom III au trebuit să își caute alt loc de muncă.

Fostul șef al diviziei de cercetare Nokia din Cluj, Valentin Deac, deținea firma Intellisync, cumpărată de finlandezi în 2006 și transformată în Nokia Enterprise Solutions. Nokia a început în 2008 producţia la Jucu, o investiţie de 60 de milioane de euro. Nokia a primit cu titlu gratuit 90 din cele 159 ha ale Tetarom III, iar guvernul a alocat 12 milioane de lei pentru lucrări de infrastructură.

Austriecii își formează meseriașii la Cluj

Companii cu investiţii importante în Cluj și Ambasada Austriei vor demara la Liceul A. Vlaicu proiectul educațional Școala Tehnică Austriacă din Transilvania, prin care elevii se vor forma în meseria de sudor. Datorită cererii de sudori din ce în ce mai mare a unor companii precum Sieta Polytechnik (producător de cazane sub presiune), Deltamed/Dlouhy (ambulanţe), GEP (confecţii metalice), Framag (confecţii metalice), se va înfiinţa o clasă de învățământ profesional dual pentru pregătirea în această meserie.

„Scopul este reindustrializarea României. Vrem să dăm startul la cooperarea între investitorii austrieci și școala profesională din Cluj. Acest proiect oferă locuri de muncă bune și oportunități grozave pentru carieră”, a declarat Rudolf Lukavsky, consilier comercial la Ambasada Austriei.

Tinerii primesc un certificat profesional recunoscut pe plan european.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version