Unde ne ţinem banii?

Statisticile cu privire la educaţia financiară arată îngrijorător. Nu stăm deloc bine, situându-ne pe ultimul loc între statele Uniunii Europene. Un studiu FinZoom relevă că doar câteva bănci din ţară, printre care şi una din Cluj, oferă un câştig real după un an de economisire.  

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, a prezentat în cadrul Forumului Investitorilor un studiu IMAS, realizat anul trecut în România, care arată că 36% dintre români economisesc punând banii „la saltea”, 28% nu economisesc, iar 22% îi direcţionează spre aur şi spre metale preţioase (bijuterii).

În 2013, acelaşi studiu arăta că 42% economiseau „la saltea”. În termen de 4 ani, procentul celor care fac economii „la saltea” a scăzut de la 42 la 36%. Acest lucru arată că rezultatele educaţiei financiare se văd pe termen foarte lung şi că în acest proces se ard etape foarte greu.

Statisticile arată că 43% dintre bărbaţi şi 30% dintre femei consideră economisirea „la saltea” ca o soluţie optimă. Vorbind despre sumele puse deoparte, studiul arată că bărbaţii economisesc în medie 206 lei/lună, în timp ce femeile fac economii de 179 lei/lună. Dacă ar avea 2.000 de lei în plus, femeile ar economisi suma respectivă în proporţie de 52%, faţă de 44% bărbaţii.

89% dintre români consideră că economisirea este o plasă de siguranţă pentru o urgenţă financiară, în timp ce 65% economisesc pentru renovare şi achiziţii (îmbunătăţirea confortului locativ). Studiul arată că 47% consideră că ar trebuie să primească sfaturi de agonisire a banilor de la familie, în timp ce 23% spun că deţin suficiente informaţii încât ştiu singuri să îşi gestioneze banii.

52% dintre respondenţi consideră că ar trebui făcute economii în contul de salariu, iar 49% văd ca a doua alternativă contul de economii. Doar 21% consideră eficientă investiţia în bonduri (39% femei, 36% bărbaţi) sau în acţiuni. În ceea ce priveşte investiţiile, studiile arată că femeile sunt mai înclinate în a le diversifica.

Câştigul pentru un depozit bancar de 1.000 lei pe 12 luni, constituit online, poate fi de maxim 16,08 lei, iar în cazul unui depozit standard, până la 15,87 lei. Acesta este afectat de comisioanele de cont curent (deschidere, de administrare lunar sau anual, de închidere) şi cel de retragere numerar la scadenţă (la ghişeul băncii). Cea mai mare pierdere în cazul unui astfel de depozit poate fi de 67,65 lei.

Câştiguri reale din depozite (1.000 lei, 12 luni)

  1. Libra Bank                 Digital Depo                            16,08 lei
  2. Marfin Bank               Marfin Flexi                              15,87 lei
  3. Banca Transilvania    Depozit la scadenţă                   6,52 lei
  4. Intesa Sanpaolo        Depozit dobândă progresivă      4,57 lei
  5. Idea Bank                  Depozit dobândă fixă               -5,15 lei
Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii