Un tronson de pe Autostrada Transilvania va fi reatribuit

Vasile Ilea, senator PSD Cluj, a adresat o întrebare ministrului Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, privind situația lucrărilor la tronsonul 3C Suplacu de Barcău – Borș al Autostrăzii Transilvania.

Lucrările pentru construirea acestui tronson au fost realizate, în proporție de peste 50%, de compania americană Bechtel. În 2013, Ministerul Transporturilor a anulat contractul, iar șantierul a rămas părăsit. Pentru că tot ce a lucrat Bechtel se degrada în fiecare an, prioritatea ministerului și a Companiei de Autostrăzi a fost de a angaja în cel mai scurt timp un nou constructor. În mai, 2015, asocierea firmelor spaniole-române Corsan – Corvian Construccion – Consinit – Road Consulting & Design Solution – Via Design a câștigat contractul pentru a finaliza lucrările la acest tronson.

„Din păcate, aceste firme n-au lucrat nimic în ultimii doi ani, deși au încasat un avans de peste 60,6 milioane de lei. În consecință, MT a reziliat și acest contract. I-am solicitat, așadar, ministrului Transporturilor să-mi comunice dacă a găsit soluții pentru a angaja cât mai repede un alt contructor, și dacă a asigurat fondurile necesare pentru continuarea lucrărilor. Nu în ultimul rând i-am cerut să explice situația avansului acordat firmelor spaniole-române”, a precizat Ilea.

Cuc a răspuns că se pregătește documentația de reatribuire a lucrărilor pentru acest tronson al Autostrăzii Transilvania. Licitația este programată în al doilea trimestru al anului. Secțiunea Suplacu de Barcău – Borș a fost cuprinsă în bugetul pe 2017, în cadrul obiectivului de investiție Autostrada Brașov – Târgu-Mureș – Cluj – Oradea. Suma prevăzută pentru lucrări este de 146 de milioane de lei, iar creditele de angajament sunt de 834 de milioane de lei.

Ministrul a mai informat că toți banii încasați de asocierea Corsan – Corvian Construccion – Consinit – Road Consulting & Design Solution – Via Design au fost recuperați de la UniCredit Bank, în baza scrisorii de garanție depuse de constructor. În 3 ianuarie UniCredit a virat în contul CNAIR suma de 60 de milioane de lei, iar în 21 martie a virat încă 2,3 milioane, penalități de întârziere, aferente avansului acordat și nejustificat.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii