Tricon Energy, asul din mâneca lui Vuza pentru Oltchim. Lipseşte din schemă Someş Dej

Industriaşul care conduce grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), Ştefan Vuza, se bazează pe ajutorul holdingului Tricon pentru a cumpăra activele viabile ale combinatului din Râmnicu Vâlcea. Fabrica de celuloză şi hârtie Someş Dej nu mai este vehiculată printre societăţile componente ale viitoarei Companii Române de Chimie (CRC), cu toate că la un moment dat era inclusă în angrenajul format din Oltchim şi Chimcomplex.  

„Inițiatorii acestui proiect de pionierat economic reprezintă puternice firme de succes din domeniul producției chimice cărora li s-au alăturat, din comerțul internațional, gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde dolari, precum și bănci, și instituții financiare internaționale. La acest proiect se lucrează de peste 3 ani, iar acum Chimcomplex este pregătit să depună în 26 iunie  oferta de achiziționare a combinatului din Râmnicu Vâlcea”, conform conducerii SCR.

Aceasta a constatat că în 1990 industria chimică românească a realizat o producție record de 36 miliarde de euro, dar de atunci au dispărut 85 de producători de cauciuc sintetic, mase plastice, fibre sintetice sau coloranți. 2015 a însemnat o producție de doar 10 miliarde de euro, iar România a ajuns să importe produse chimice de 8 miliarde.

Copiem modele de succes din vecini

„A fost nevoie de timp pentru a se forma o clasă de antreprenori români cu adevărat profesioniști, competenți, care au potențial și curaj de a relansa acest domeniu pornind de la două combinate chimice – Chimcomplex și Oltchim – ce vor forma nucleul acestui ambițios proiect național.

Aceste două combinate, deși cu traiectorii diferite în ultimii 10 ani – primul devenind foarte competitiv datorită investițiilor făcute în urma privatizării – 70 de milioane de euro în tehnologii, iar al doilea fiind în dificultate (economică, de imagine și socială) pot deveni inima CRC la care ulterior să se alăture și alte societăți funcționale din ceea ce a fost industria chimică a României.

Pe această platformă industrială se vor prelucra sare, calcar, var, gaze naturale, propilenă și se va produce sodă caustică sau produse clorosodice, solvenți, polioli – polieteri, oxoalcooli și plastifianți. Înființarea CRC urmează exemplele din alte țări vecine. De exemplu, Polonia, unde în urmă cu 10 ani s-a relansat producția de îngrășăminte chimice prin unificarea unui număr de 16 combinate chimice de stat și private într-o nouă companie – Grupa Azoty”.

Promisiuni a la Vuza: 10.000 de joburi, afaceri de 250 de milioane

“Lansarea CRC vine într-o perioadă când autoritățile guvernamentale românești au început să manifeste interes pentru sprijinirea capitalului autohton și avem încredere că vor acorda o atenție reală acestei inițiative benefice României pe toate planurile (se vor înfiinţa peste 10.000 de locuri de muncă, se vor dezvolta afacerile companiilor autohtone, atât pe orizontală, cât și pe verticală, va crește baza de impozitare pentru bugetele locale și centrale)

CRC va porni de la o cifră de afaceri de 250 de miliarde de euro și se va consolida în primii doi ani prin realizarea unui număr important de investiții care vor crea condiții pentru funcționarea la capacitate a instalațiilor existente la Borzești și la Vâlcea. Se vor mări capacitățile de producție a instalatiilor de clorură de calciu, clorură de var, clorură ferică și sodă caustică de la Borzești și va crește gradul de utilizare a capacităților la instalațiile de polioli, oxoalcooli și plastifianți de la Râmnicu Vâlcea”.

Viziune feerică pentru o industrie aflată în suferinţă

“Această etapă de consolidare va continua în următorii 3-5 ani cu o dezvoltare reală a cifrei de afaceri de până la 1 miliard de euro prin investiții în instalații noi, atât la Borzești, cât și la Vâlcea. Se va construi o instalație de sare recristalizată, instalații de pesticide la Borzești și instalații de oxid de etilenă și de olefine la Vâlcea, unde se vor repune în funcțiune fabricațiile de pe fluxul PVC.

Programul investițional preconizat se ridică la 275 milioane de euro. CRC va atrage în această structură și alte combinate chimice din țară, urmând să fie elaborată o politică de investiții comună, de dezvoltare a bazei tehnico-științifice și de învățământ, urmărind de fapt dezvoltarea României”, au transmis reprezentanţii SCR.

SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj, Someş Dej. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare prevede vânzarea acestora pentru cel puţin 307 milioane de euro. Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă în 2013, iar consorţiul format din Rominsolv şi BDO Busines Restructuring a fost numit administrator judiciar.

Companiile care vor cumpăra activele nu preiau datoriile combinatului, dar nici contractele cu clienţii nu sunt transferate către cumpărători, care nu au nicio obligaţie de a prelua actualii angajaţi, arată consultantul pentru privatizare, AT Kearney Management. Oltchim a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 16,1 milioane lei, comparativ cu pierderi de 15,7 milioane în perioada similară din 2015.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii