Topul joburilor rare din România. Salarii lunare de până la 6.600 de euro

Pe piața muncii pot fi găsite poziții rare, dar bine plătite, atât pentru absolvenții de studii superioare, cât și pentru cei cu școli profesionale.

Cu toate că sunt sectoare unde bătălia pentru un loc de muncă este foarte mare, există și o multitudine de poziții rare, remunerate cu sume ridicate, inclusiv pentru persoane ce nu trebuie să dețină o diplomă de studii superioare, potrivit Smartree, companie de externalizare a resurselor umane.

În topul meseriilor rare, unde este necesară absolvirea unei facultăți, se află cele de inginer topograf, inginer tehnician aparatură medicală, monitor studii clinice, inginer geodez și actuar. “Unele meserii sunt rare prin natura lor, piața locurilor de muncă fiind una nu foarte ofertantă, așa cum este cazul inginerilor în topografie sau a celor geodezi. În cazul joburilor de actuar, piața se confruntă cu o lipsă de specialiști”, a declarat Raluca Peneș, coordonator resurse umane la Smartree.

Dacă salariul inginerilor specializați în topografie, geodezie și aparatură medicală poate să înceapă de la 2.500 de lei, actuarii pot câștiga minimum 3.000 de lei. Un job rar și foarte bine plătit este cel de monitor de studii clinice, unde salariul mediu ajunge la 6.000 de lei. Există poziții la fel de rar întâlnite, unde personalul nu are nevoie de pregătire superioară. În topul meseriilor se află cele de controlor trafic aerian, sudor în argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau somelier.

Joburi bune cu sau fără studii superioare

“Chiar dacă nu este necesar să ai studii superioare, acestea sunt totuși meserii speciale, care presupun anumite cursuri și calificări. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, în afara examenului de admitere, unul foarte strict, urmează o perioadă de formare profesională specifică acestui domeniu. Calificările de macaragiu și sudor sunt dobândite în urma absolvirii unor școli profesionale, iar pentru cele de grefieri și somelieri sunt organizate cursuri specifice”, spune Peneș.

Odată realizate calificările necesare, aceste categorii de joburi aduc cu sine avantajul unei remunerații ridicate. Salariul de început al unui controlor de trafic aerian este de 20.000 de lei, ajungând şi la 30.000 de lei după câțiva ani de experiență. Macaragiii, sudorii specializați în argon și alpiniștii utilitari câștigă  3.000-3.500 de lei. Somelierii pot câștiga 4.500 de lei, iar salariul unui grefier ajunge până la 4.000 de lei.

Meseriile de macaragiu și sudor sunt tot mai rar întâlnite deoarece există un deficit acut de personal calificat, mulți îndreptându-se către joburi în alte țări. “Având în vedere ritmul alert în care tehnologia evoluează, unele joburi vor dispărea din piață, iar altele vor fi adaptate noilor invenții. Putem menționa industriile de retail și producție, domenii în care lucrătorii comerciali,operatorii sau strungarii vor fi inlocuiți de mașini și de procese software”, a încheiat Peneș. Smartree procesează 550.000 de angajați anual, cu ajutorul a 80 de specialişti.

Meserii şi salarii nete:

  • Controlor trafic    30.000 lei
  • Monitor clinică     6.000 lei
  • Somelier               4.500 lei
  • Grefier                  4.000 lei
  • Macaragiu            3.500 lei
  • Alpinist                3.500 lei
  • Sudor argon         3.500 lei
  • Actuar                  3.000 lei
  • Inginer topo         2.500 lei
Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii