STUDIU / Afacerile de familie – o mare provocare pentru economia românească

Potrivit unui studiu realizat de PwC Family Business Survey pentru anul 2015, în Romania afacerile de familie sunt în formă relativ bună, circa trei sferturi (74%) dintre reprezentanţii familiilor declarând că au înregistrat o creştere a cifrei de afaceri în ultimul an financiar, procent puţin mai mare faţă de cel din ediţia anterioară a studiului (71%).

La nivel global, procentul respondenţilor care au înregistrat o astfel de performanţă este mai mic, 65%. În ceea ce priveşte perspectivele de creştere pentru următorii cinci ani, antreprenorii din România sunt însă mai rezervaţi decât omologii la nivel global: 75% dintre cei intervievaţi îşi propun să-şi dezvolte afacerea pe parcursul următorilor cinci ani (versus 85% global).

Afacerile vor creşte constant

Astfel, 62% dintre respondenţii români se aşteaptă la o creştere constantă a afacerii lor în următorii cinci ani, iar alţi 13% mizează pe o creştere rapidă şi agresivă. Rezultatele sunt asemănătoare cu cele evidenţiate în ediţia precedentă a sondajului.

Pe plan global, 70% dintre companiile antreprenoriale sunt de părere că afacerile lor vor creşte constant în următorii cinci ani, iar 15% îşi propun să se dezvolte în mod agresiv, comparativ cu 12% în ediţia anterioară a studiului. Ambiţiile de creştere agresivă sunt mai pronunţate în China (57%), Orientul Mijlociu şi India.

Doar 8% dintre antreprenorii din Europa de Vest îşi propun un ritm rapid de dezvoltare, în timp ce în Europa de Est procentul celor care mizează pe o creştere rapidă şi agresivă în următorii cinci ani este de 18%. Iar în ansamblu, 84% dintre antreprenorii est-europeni se aşteaptă la dezvoltarea afacerii lor. Dintre antreprenorii din România care se aşteaptă la creşterea vânzărilor, 93% sunt încrezători că o vor şi obţine (95% global).

Calitatea personalului este vitală

Întrebaţi care sunt cele mai importante trei provocări din interiorul organizaţiei la care se aşteaptă în următoarele 12 luni, respondenţii din România afirmă că sunt preocupaţi în primul rând, de atragerea personalului cu abilităţi cheie (49%, în creştere cu 10 puncte procentuale faţă de ediţia anterioară).

Antreprenorii români sunt preocupaţi de reorganizarea companiei într-o măsură mai mare decât omologii lor la nivel global (39% versus 28%). Dezvoltarea afacerii şi a portofoliului de produse reprezintă o provocare majoră pentru tot mai mulţi antreprenori. În România şi pe plan global, circa un sfert dintre respondenţi (23% şi respectiv 25%) menţionează acest aspect, în creştere faţă de ediţia precedentă a studiului (6% în România, 10% global).

Avansul este şi mai accentuat în cazul antreprenorilor din Europa de Est (de la 3% la 29%). Aceştia din urmă sunt preocupaţi într-o măsură apropiată (27%) şi de profitabilitatea afacerii (doar 8% în România şi 11% global).

Dacă ne referim la cele mai importante trei provocări din exteriorul organizaţiei în următorul an, cei mai mulţi antreprenori menţionează, la fel ca în ediţia anterioară a studiului, situaţia de pe piaţă (condiţiile pieţei) şi incertitudinea din Zona Euro, 56% în România şi 63% la nivel global.

Politica guvernului şi reglementările reprezintă o provocare în opinia a 38% dintre respondenţii din ţara noastră (în creştere de la 29% în ediţia precedentă), uşor peste procentul de 33% la nivel global dar sub cel est-european de 48%. Competiţia este considerată o provocare de către 28% dintre proprietarii şi directorii afacerilor de familie din România şi circa o treime (32%) la nivel global.

Dacă schimbăm orizontul de timp şi luăm în considerare următorii cinci ani, nevoia de inovare continuă, contextul economic general, instabilitatea pieţei, atragerea personalului cu abilităţi cheie, competiţia acerbă şi globalizarea accentuată sunt menţionate ca fiind principalele provocări pentru afacerile de familie din România.

O provocare importantă o reprezintă mediul de afaceri dificil, afectat de criza economică şi instabilitatea politică. Principala dificultate este dată de intensificarea concurenţei neloiale din partea companiilor (româneşti sau multinaţionale) ce operează pe piaţa noastră.

Nevoia de inovare-imperativ maxim

Doar 11% dintre afacerile de familie din ţara noastră percep sistemul fiscal drept una dintre cele mai importante trei provocări din exteriorul organizaţiei, un procent semnificativ mai mic decât cel din ediţia precedentă (42%), însă 38% dintre antreprenori (în creştere de la 29%) sunt preocupaţi de politicile guvernamentale şi reglementări. mulţi respondenţi (81% România, 66% global) percepeau situaţia economică generală drept o ameninţare majoră.

După nevoia de inovare, cei mai mulţi antreprenori la nivel global (61%) identifică atragerea de talente şi competenţe ca fiind o provocare majoră. Procentul este uşor mai mic în România, 56% (dar în creştere de la 48% în ediţia anterioară).

Tot atâţia antreprenori din ţara noastră (56%) consideră competiţia prin preţuri drept o provocare cu care se vor confrunta în următorii cinci ani, procent apropiat de cel global (58%). Nevoia de inovare rămâne o provocare semnificativă în opinia celor mai mulţi antreprenori şi importanţa ei creşte.

Inovarea continuă este menţionată de 67% dintre respondenţii din ţara noastră (în creştere de la 55% în ediţia anterioară) şi de 64% dintre omologii la nivel global.

Aproape două treimi (64%) dintre antreprenorii din România sunt de părere că situaţia economică generală va reprezenta o provocare importantă, opinie exprimată şi de 56% dintre respondenţii la nivel global. Iar 58% dintre afacerile de familie din România consideră că vor avea de înfruntat în următorii cinci ani şi instabilitatea pieţei.

Conflictele din familie afectează afacerea

Mediul de afaceri din ce în ce mai internaţionalizat reprezintă un aspect important şi relativ nou pentru afacerile de familie din România. 56% dintre respondenţi îl includ în lista provocărilor majore, faţă de 41% în Europa de Est. Omologii la nivel global par a fi mai familiarizaţi cu fenomenul globalizării, doar o treime dintre ei fiind preocupaţi de această realitate.

Circa unul din doi respondenţi din ţara noastră include în lista provocărilor instabilitatea politică (53%), retenţia angajaţilor cheie (51%) sau nevoia de tehnologie nouă (46%). Aproximativ o treime dintre afacerile de familie (30% în România, 36% global) consideră planificarea succesiunii drept o provocare pentru următorii cinci ani.

Doar 2% din respondenţii din ţara noastră percep conflictele între membrii familiei drept o ameninţare (11% la nivel global). Nevoia de profesionalizare a afacerii este menţionată de aproape jumătate (49%) dintre afacerile de familie din România ca fiind una dintre principalele provocări în următorii cinci ani.

În Europa de Est, această necesitate este percepută şi mai intens, 55% dintre respondenţi afirmând că profesionalizarea companiei reprezintă o preocupare majoră. Deşi mai mic, procentul la nivel global este totuşi considerabil, două din cinci companii fiind preocupate de profesionalizare.

CM

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii