Studenții vor călători la liber cu trenurile private

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, împreună cu responsabili din conducerile CFR Călători și Metrorex, au participat la o întâlnire cu reprezentanți ai organizațiilor studențești pentru normele de aplicare a gratuităților la transportul feroviar.

În urma adoptării unei ordonanțe ce acordă studenților această facilitate, părțile implicate au convenit conținutul normelor de aplicare. Gratuitatea la trenuri se va acorda tuturor studenților înmatriculați la forma cu frecvență, la instituții de învățământ superior acreditate de stat sau private (licență, masterat, doctorat), la buget sau cu taxă, indiferent de vârstă și naționalitate, pentru un număr nelimitat de călătorii, inclusiv în vacanțele universitare, indiferent de operatorul feroviar.

CFR Călători va facilita rezervarea biletelor gratuite atât la ghișee, automate, cât și online. În perioada următoare, compania va implementa un sistem online de înregistrare a studenților eligibili pentru aceste biletele gratuite. A fost discutată și posibilitatea de a accesibiliza transportul cu metroul pentru toți studenții din România, printr-o serie de măsuri ce urmează a fi analizate la nivel ministerial.

Compania feroviară de stat înregistra o pierdere de 115 milioane de lei în primele 10 luni din 2016, comparativ cu un profit de 140 de milioane în aceeași perioadă a anului precedent, ca urmare a întârzierii cu două luni a compensației pentru asigurarea pachetului social, dar estima un profit anual de 1,2 milioane.

CFR Călători a solicitat compensații pentru asigurarea pachetului social, care reprezintă o subvenție din partea statului, de 1,4 miliarde de lei, însă guvernul, la propunerea Ministerului Transporturilor, a aprobat doar 1,2 miliarde. În primele 10 luni ale anului trecut societatea avea afaceri în scădere cu 10% (1,38 de miliarde de lei) și pasageri în scădere cu 3,7% (44,7 milioane).

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii