Statul român pierde teren pe piața parcurilor industriale

Parcurile industriale private din Cluj devin mai dinamice decât cele aflate în patrimoniul public, care aveau succes mai ales în perioada de boom economic. Disputele politice și intervenția structurilor anticorupție au redus din explozia inițială a seriei de parcuri industriale publice Tetarom.

Cel mai dinamic parc privat este la ora actuală Liberty Technology (LTP), de pe platforma Libertatea, fabrică de mobilă mutată între timp în mediul rural. Furnizorul de servicii de tip contact-center Arvato, deținut de grupul media german Bertelsmann, își extinde operațiunile din România prin inaugurarea unui centru de suport. Activitatea începe în 27 iunie, dar deja se fac traininguri pentru angajați.

„Suntem încântați să intrăm pe piața din Cluj-Napoca, fiind un oraș cosmopolit și în plină expansiune. Arvato România operează de peste cinci ani în Transilvania, în centrele din Brașov și Sibiu, iar Clujul reprezenta următorul pas firesc. Până la sfârșitul anului dorim să recrutăm peste 200 de angajați”, a declarat Matthias Müller, Director Customer Service Estonia & România.

Printre posturile pe care Arvato le vizează se numără team manager, trainer, customer service representative, administrator de sisteme informatice, principala condiție fiind cunoașterea uneia din limbile daneză, finlandeză, norvegiană, suedeză, olandeză. Viitorii angajați vor avea salarii consistente, asigurare medicală premium, reduceri la abonamente la fitness, teambuilding-uri.

Compania va ocupa 1.700 mp (birouri, zone de relaxare și conexe). Arvato România și-a început activitatea în 2010, iar anul trecut a avut afaceri de 20 de milioane de euro. 1.000 de angajați din cele două centre din Brașov și Sibiu prestează consultanță în 13 limbi străine. Arvato oferă servicii integrate precum marketing digital, servicii financiare, gestionarea relațiilor cu clienții, servicii IT, vânzari. La nivel internațional, Arvato are 70.000 de angajați în 40 de țări.

Concentrare germană lângă gară

LTP este un parc industrial preferat al investitorilor germani. Divizia specializată a concernului Deutsche Telekom dezvoltă aici un centru de date pe locul fostei fabrici de mobilă Libertatea. Noul centru GTS furnizează servicii de stocare de date şi de cloud. Investiţia iniţială se ridică la 0,5 milioane de euro şi se va dubla în următoarea perioadă. GTS, controlată de Deutsche Telekom, a înregistrat anul trecut afaceri de 18 milioane de euro.

Tests per Mausklick Superhirn im Auto - Siemens rüstet Elektroauto von StreetScooter mit neuartiger Elektronik und Software aus. Auf dem Perlacher Prüfstand integrieren und testen Siemens-Forscher schrittweise die Software-Funktionen auf den finalen Steuergeräten, so wie sie auch im Fahrzeug verbaut sind. Damit ermöglichen sie einen einfachen und schnellen Transfer der Funktionen ins Fahrzeug auf dem benachbarten Prüfstand. Tests at the Click of a Mouse Road to Digital Future: Siemens to Equip StreetScooter Electric Vehicle with Innovative Electronics and Software At the Neuperlach test rig, researchers from Siemens are gradually integrating and testing the software functions on the final control units as installed in the vehicle. That way, they are making it possible to quickly and easily transfer the functions into the vehicle on the adjacent test rig.

Cel mai mare chiriaş al LTP este centrul Evosoft al concernului Siemens, o investiţie de 4,5 milioane de euro, inaugurată anul trecut. Un alt nou rezident este Altran, lider global în inginerie high-tech, cu soluţii pentru pieţele automotive și aerospace. Halcyon Mobile și-a dublat numărul de angajați şi s-a mutat într-un spațiu de 800 mp în clădirea D. Pe lista noilor-veniți figurează și SmartUp, platformă digitală inovativă de educație lansată în Marea Britanie.

Băncile, interesate de tehnologie

O divizie specială pentru programe informatice a Băncii Transilvania (BT) va funcţiona pe platforma Libertatea într-un sediu de 450 mp. “Hub-ul va lansa şi va gestiona proiecte de profil pentru BT, prin conectarea unor idei creative care să transforme oferta BT în soluții digitale. Echipa Digital Banking va cuprinde aproximativ 100 de persoane şi un mix de specializări: banking, IT, dar şi alte domenii şi parteneri strategici români şi internaționali. BT omni-channel are la bază integrarea avantajelor unei sucursale tradiționale şi a uneia digitale, Internet Banking şi Mobile Banking, precum şi social media”, a precizat conducerea BT.

LTP a obținut certificarea BREEAM – Excelent, care vizează corpurile D și E, dezvoltate în a doua etapă a proiectului. Evaluarea cuprinde 10 categorii, iar corpurile respective au obținut cele mai mari procentaje pentru categoriile utilizarea solului și ecologie, transport, materiale, energie și management. BREEAM este cea mai utilizată metodă la nivel mondial de evaluare a impactului clădirilor asupra mediului. De la lansarea sa au fost înregistrate pentru evaluare 2,2 milioane de clădiri din 77 de țări și au fost emise jumătate de milion de certificate.

LTP, ce reimaginează fostul activ al fabricii Libertatea, a fost lansat în 2013 și a adus 16.750 mp de spații de birou clasa A, cu o investiție de 13 milioane de euro. Proiectul este o inițiativă a fondului de investiţii Fribourg Capital, al omului de afaceri Ion Sturza. Printre rezidenți se mai numără Spherik Accelerator, Siemens, Recall Information Services, Control Data Systems, KPMG, Makronetz, Ecuson Studio, Regal Beloit, Luminos Software, Voquz, Impact Hub.

Investitor american, așteptat la Turda

Parcul Industrial Arieş (PIA), o investiție greenfield a fondului Europa Capital Emerging Europe (ECEE), a fost selectat ca potențială locație pentru mutarea facilităților de producție ale unei companii mari din SUA cu activitate în industria componentelor auto. În ultimele șase luni, aceasta a prospectat mai multe locații deoarece vrea în 2016 să-și relocheze o parte dintre facilitățile de producție existente. Odată mutată producția, vor fi create cel 100 de locuri de muncă de la începutul operațiunilor în România, urmând a fi angajate până la 600 de persoane până în 2021. ECEE nu a făcut public numele investitorului interesat.

„Compania americană a subliniat beneficiile orașului Turda ca destinație de producție, în contexul unei rate ridicate a șomajului la nivel local, dar și a unei forțe de muncă pregătite, persoane cu mare experiență, foști angajați ai societăților industriale închise în ultimii ani. Ne bucurăm că putem atrage firme naționale și internaționale care vor să beneficieze de costurile reduse pe care le oferim. Ne concentrăm pe generarea de investiții importante la Turda, dar și pe facilitarea mijloacelor necesare pentru generarea de oportunități de muncă pentru locuitorii din Turda”, a menționat Erik Gustafson, Head of Asset Management for ECEE.

5.000 de locuri de muncă pe 54 de hectare

Prima fază din PIA a fost finalizată în 2016, în urma unei investiții de 4 milioane de euro, ce include investiții în utilități și infrastructură. PIA se întinde pe 54 ha, ceea ce înseamnă, la finalizarea proiectului, 225.000 mp de facilități industriale și logistice. La un grad de ocupare complet, PIA poate genera 5.000 de locuri de muncă. ECEE este un fond de investiții imobiliare axat pe piețele europene.

Începând cu 1995, managerii săi au creat şapte fonduri imobiliare și au realizat 90 de tranzacții în 18 țări, însumând 9 miliarde de euro. ECEE face parte din Rockeffeler Group International, o filială a Mitsubishi Estate. Fondul este prezent pe piața imobiliară din România din 2007, unde a investit 50 de milioane de euro în sectoarele industrial și rezidențial. În Bucureşti, prin ECEE s-au construit 225 de apartamente noi, alte 700 de unități fiind estimate până în 2018.

Pol automotive concretizat la Dej

Primul parc industrial privat înfiinţat în judeţ, Arc Parc Dej, devine un pol al industriei automotive, trei dintre firmele din domeniu fiind atrase aici. Principalele companii cu activitate în zonă sunt Trelleborg (Suedia), Fujikura (Japonia) şi Sauter (Germania), toate din domeniul componentelor auto. Ultimii veniți vor integra două noi companii de producție, una din Germania, alta din Italia. Germanii de la Sauter, care fac piese pentru automobilele Lamborghini, Alfa Romeo sau Volkswagen, au anunțat o investiție de 10 milioane de euro.

„Am primit o propunere interesantă și din partea parcului Tetarom, dar oferta de la Dej conținea un pachet complet. Alte variante pe care le-am analizat au fost Ploiești, Brașov, Sibiu, Bacău, Timişoara, zona București. Vrem să facem la Dej o replică în oglindă a fabricii noastre din Germania. Dacă firma de aici va evolua ca acolo, iar necesarul de energie va fi mare, vom realiza o centrală electrică, iar în trei ani, investiția completă”, a anunțat Wolfgang Hafen, unul dintre proprietari.

Combinatul ruginit, ignorat de investitori

În atragerea de investitori, conducerea parcului mizează pe propria societate de construcţii, care îi permite să livreze acestora lucrări de calitate şi la un preţ competitiv pe piaţă, a precizat preşedintele APD, Adriana Cristea. Primul parc industrial privat din judeţ s-a conturat în 2005, iar titlul acordat este valabil pentru o perioadă de 30 de ani. Acesta se întinde pe 40 ha, fiind amplasat lângă Drumul European nr. 576. Infrastructura sa cuprinde două hale pentru producţie şi depozitare şi o clădire administrativă.

În apropiere, fosta platformă a combinatului Someș Dej ruginește de mai mulți ani, după ce societatea a intrat în faliment. Nu sunt investitori nici pentru ultima ofertă de 1 milion de euro, de la 8 milioane inițial, deoarece trebuie onorate obligațiile de mediu, iar redeschiderea sa pe același profil ar însemna investiții suplimentare în retehnologizare. Suprafața de teren este de 60 ha, dintre care o treime acoperită de construcţii industriale. De altfel, primăria a abandonat demult ideea revigorării combinatului, orientându-se spre platforma industrială sud. Și acolo vor trebui, însă, 3 milioane de euro pentru ecologizare, preferabil pe fonduri europene.

Producție și depozite, la marginea Clujului

Zona industrială a Apahidei grupează agenți economici importanți din țară din străinătate: Sam Mills, Terapia, Ulma, Fencs, Tirrena Scavi, Farmexpert, majoritatea aduși de Nervia, care virează bani serioși la bugetul local. “Am avut norocul să nu ne confruntăm cu un colaps de genul celui din comuna învecinată, Jucu, atunci când a plecat Nokia. Unii au murit, alții s-au născut”, spunea primarul Grigore Fati. O fabrică românească de tortilla chips creată pe fonduri europene furnizează produse pentru 50.000 de magazine din SUA.

Materia primă, porumbul, este produsă în cea mai mare parte în zona Transilvaniei, cam 80%, iar restul, din Ungaria, fiind procesată la cea mai mare moară din Estul Europei, la Satu Mare. Uleiul de porumb este produs pe plan local, iar condimentele sunt din străinătate. Investiția din zona industrială Nervia a societății Arpis se ridică până acum la 4 milioane de euro, iar linia de producție de chipsuri a fost realizată din fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, în cadrul unui proiect de 6,7 milioane de lei.

Blocaje după blocaje în Tetarom

Parcurile industriale publice din lanțul Tetarom, primele create în județ, nu au anunțat de mai multă vreme investitori importanți. Tetarom IV s-a blocat, iar Tetarom V apare mai mult în declarațiile electorale. „Tetarom IV, de 85 ha, l-am dus în Feleacu, adică la 20 km de Turda, iar până în 2017 credem că va fi integral funcțional. La Tetarom III, Jucu este la 30 km, Gherla la 15 km şi Dejul la 30 km, însă cererea cea mai mare este în zona Cluj-Napoca. Investiţiile pe care ni le ia Oradea, din lipsa autostrăzilor, le compensăm cu aeroportul. Este un proiect de lege pentru transferul a 8,3 ha în Tetarom I de la CFR SA, teren deja ofertat pentru investiții de cercetare-dezvoltare”, a declarat Marius Mânzat, preşedintele Consiliului Judeţean.

emerson (Small)

Cum terenul din Tetarom II a devenit insuficient pentru dezvoltare, grupul american Emerson a luat decizia să își mute o divizie la Oradea. “Emerson intenționează să relocheze părți din producție si din serviciile de suport din platforma de afaceri automatizări industriale din Cluj într-o nouă fabrică pe care compania a construit-o la Oradea. Compania va oferi tuturor angajaților vizaţi de această schimbare oportunitatea de a continua cu același loc de muncă în Oradea.

Emerson încurajează angajații vizaţi să se mute la Oradea, oferindu-le pachete de relocare “, motiva conducerea companiei.

Ulterior, Consiliul Local Cluj-Napoca, unul dintre acționarii societății Tetarom, a decis majorarea capitalului social al acesteia cu 318.000 de euro, aport în natură reprezentând valoarea unui teren de 11.550 mp, în proximitatea Tetarom II. CL primea 165.500 de acțiuni noi, cu o valoare nominală de 10 lei, ajungând la 1,55de milioane de acțiuni. Emerson, cel mai mare client din Tetarom II, a realizat investiții de 82 de milioane de euro și a creat 2.200 de locuri de muncă la Cluj.

Alunecări de teren și de fonduri

Pe de altă parte, lucrările de modernizare şi extindere cu 16,8 hectare a Tetarom I, de 51 de milioane de lei, cu finanţare nerambursabilă prin Fondul European de Dezvoltare Regional, trebuie terminat în această lună, cu riscul de returnare a banilor europeni. În Tetarom I au apărut și alte probleme, legate de alunecări de teren. Din acest an clădirea neterminată de birouri, începută de CBC Development Design, a fost preluată de societatea Transilvania Construcții. Clădirea de sticlă nu a apucat să fie folosită niciodată, deşi era aproape finalizată de cinci ani. Ultimul preț solicitat de lichidatorii judiciari era 9,2 milioane de euro. Imobilul a fost construit cu destinaţia de centru de afaceri, cu hotel, dar apoi proprietarii au anunţat că se va transforma în spital.

Tetarom IV beneficiază pentru acest an de 14 milioane de lei de la bugetul județului, în condițiile în care din tot parcul preconizat, de 85 ha, a fost construită o singură hală. Întreaga investiție se cifra inițial la 54 de milioane de lei, dar cu o contribuție substanțială din fonduri europene pe exercițiul financiar precedent, 2007-2013, care între timp s-a încheiat. Lucrările, atribuite prin licitație asocierii ACI, Electromontaj, Nord Conforest, Erbi Prodcom, s-au blocat din cauza contestațiilor și a revizuirii proiectului tehnic ce a provocat majorarea cheltuielilor cu 37%, iar contractul a fost reziliat.

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.