Stațiunile balneare ale Clujului, pe listele de finanțare

Două stațiuni din județul Cluj, recent atestate, speră să atragă fonduri europene ca urmare a noului lor statut.

Primăria Turda mizează pe potenţialul balnear natural al băilor din localitate, pe rolul terapeutic al lacurilor sărate, al salinei şi al nămolurilor sapropelice, precum și pe potențialul acestora de a genera progres economic prin înființarea de unități medico-balneare și de recuperare. Primul pas a fost delimitarea administrativă și urbanistică a Băilor Turda, care acum figurează ca stațiune turistică de interes local, a anunțat primarul Cristian Matei.

De asemenea, și-au dat acordul Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie și Ministerul Sănătății. Municipalitatea turdeană are un proiect de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere și utilități din corpul drumului în Băile Turda, pentru care să fie accesate fonduri din Programul Operațional Regional 2014-2020, prioritatea de investiții în infrastructura de turism.

Guvernul României a nominalizat la începutul acestui an 10 localităţi sau zone componente ale unor localităţi care au primit atestare ca staţiuni turistice de interes, potrivit unei hotărâri adoptate de executiv, printre care se numără și zona Ocna Dej – municipiul Dej.

Alături de aceasta, pe listă mai figurează Baia de Fier – judeţul Gorj, Boghiş (Sălaj), Colibiţa (Bistriţa-Năsăud), Moisei (Maramureş), Negreşti Oaş (Satu Mare), Pojorâta (Suceava), Sângeorgiu de Mureş (Mureş), zona Băile Banffy – municipiul Topliţa (Harghita), zona Moineşti-Băi – municipiul Moineşti (Bacău), alături de localităţile Borsec şi Suceviţa.

Executivul a precizat că prin promovarea ca staţiuni turistice de interes naţional sau local aceste localităţi vor avea şanse mari în atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică. În România sunt atestate ca staţiuni turistice de interes naţional 43 de localităţi, iar 57 de localităţi au primit atestatul de staţiuni turistice de interes local.

Organizaţia Patronatelor din Turism Balnear din România a anunţat că 25 de foste staţiuni balneare mici, de interes local, sunt abandonate în prezent şi nu mai funcţionează, iar refacerea lor costă 150 de milioane de euro, bani care patronatul balnear speră ca acestea să obțină bani din fondurile europene şi din bugetul Ministerului Turismului.

2016 a fost un an foarte bun pentru sectorul balnear românesc, unele agenţii de turism înregistrând creşteri de 2-3 ori ale vânzărilor pentru acest tip de produs. Pentru 2017, operatorii din domeniu se aşteaptă la creşteri şi mai mari în cazul în care vor fi introduse voucherele de vacanţă pentru bugetari.

Dacă solicitările pentru staţiunile balneare au crescut cu 6-10% în fiecare an, după apariţia voucherelor de vacanță acestea s-ar putea majora cu 30%. În prezent, în jur de 60 de staţiuni sunt funcţionale în România, omologate ca balneoclimaterice fiind doar jumătate.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii