Se reduc garanţiile pentru Prima Casă. Locuinţele vechi vor fi dezavantajate

De la 1 ianuarie, statul acordă garanții diferențiate în funcție de tipul locuințelor achiziționate. Pentru cei care locuiesc în chirie, dar au în vedere achiziția unei locuințe, programul guvernamental Prima Casă rămâne una dintre cele mai atractive soluții de finanțare.

Anul 2017 debutează însă cu o modificare importantă a condițiilor de acordare a unor astfel de împrumuturi, conform specialiştilor agenţiei clujene Edil Imobiliare. Potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate la finalul anului trecut, începând cu data de 1 ianuarie 2017 garanția statului pentru achiziția de apartamente vechi prin intermediul programului Prima Casă se reduce.

Astfel, locuințele noi și cele consolidate vor beneficia în continuare de o cotă de garantare de 50%, în vreme ce proprietățile ce nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate în proporție de maximum 40%.

În categoria locuințelor noi se încadrează imobilele recepționate cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. De o garanție de 50% vor beneficia și unitățile locative care au fost supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării sau a reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.

În perioada ianuarie-octombrie 2016 au fost acordate 30.044 de garanții Prima Casă, de 2,8 miliarde de lei. De la lansarea programului, în 2009, au fost acordate 201.080 de garanții, de 17,2 miliarde de lei, pentru finanțări de 34,4 miliarde de lei. Rata creditelor neperformante în rândul beneficiarilor Prima Casă este de 0,3 %, iar până în prezent au fost executate 508 garanții.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii