“Şcoala de la Cluj”, supervalorizată. Ghenie: 8.000 $ la Bucureşti, 4 milioane $ la Londra

Tânărul Adrian Ghenie, absolvent al Universităţii de Artă şi Design (UAD) Cluj devine tot mai prezent în topul celor mai bine vânduți artiști contemporani. Dacă la Bucureşti o pictură a sa de început are un preţ de pornire de 8.000 de dolari, la Londra un tablou de maturitate s-a vândut cu 4,1 milioane de dolari.

Piața de artă punctează tot mai des rezultatele spectaloase ale artiștilor români în licitațiile internaționale. Cu câteva zile în urmă, o lucrare de Constantin Brâncuși a fost vândută cu 51 de milioane de dolari la Casa Christie`s din New York.

Licitația Artmark de artă postbelică și contemporană din 30 mai va aduce în prim-plan o pânză timpurie semnată de Ghenie, “Christ” (1997), cu preţ de pornire de 7.000-12.000 euro. Lucrarea manifestă, la început de carieră, principalele  atuuri cu care apoi a convins piața internațională: clar-obscur, tonuri sumbre alternate cu explozii cromatice, străluciri rembrandtiene, o metamorfoză a pânzei sub ochii privitorului.

Ghenie, un pictor de milioane

“Christ” explorează aceste deziderate artistice. Licitația cuprinde și alte lucrări de valoare, ce pun în centrul tematicii omul contemporan prin ochii artiștilor. Printre ele se numără “Arlechin” (Corneliu Baba, 8.000-12.000 euro), “Vânzător de flori tămăduitoare” (Sorin Ilfoveanu, 1.500-2.500 euro), “Întâlnire” (Ștefan Câlția, 8.000-14.000 euro), “Human” (Paul Neagu, 3.000-5.000 euro), “Zi de vară” (Șerban Savu, 3.000-5.000 euro), “Încurcat în socoteli” (Constantin Piliuță, 2.000-3.000 euro), „Pietà” (Dan Creţu, 300-500 euro).

O nouă lucrare a lui Ghenie („A doua cameră de prezentare”) este pusă în vânzare la Casa de Licitații Sotheby’s din New York, fiind estimată la cel puțin 1 milion de dolari. Tot la New York, Casa Christie’s licitează o altă lucrare a lui Ghenie („Peisaj din Nevada”), pornind de la un preț minim de 500.000 dolari. Una dintre lucrările artistului român s-a vândut la Londra, în martie, cu 4,1 milioane de dolari. Ghenie s-a împărţit între Cluj şi Berlin până în 2013, când a ales capitala germană.

Artistul a avut un parcurs ascendent constant pe piaţa internaţională de artă în ultimii ani. În 2014, a reprezentat surpriza unei licitaţii organizate de Casa Sotheby’s la Londra, lucrarea sa “The Fake Rothko” fiind adjudecată pentru 1,7 milioane de de euro, sumă de patru ori mai mare decât valoarea estimată de specialişti. Lucrarea a fost pusă în vânzare de un colecţionar american şi adjudecată de un investitor asiatic.

Adrian Ghenie în câteva rânduri

Ghenie a absolvit UAD, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B. Aceasta a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia şi a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Lucrările sale se află aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care Centrul Georges Pompidou. Printre fanii artistului s-ar număra magnatul francez François Pinault, şeful grupului de lux Kering, ce are ca subsidiare Alexander McQueen, Balenciaga şi Gucci.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii