Schimbare la vârful pieței de capital. Două apariții în prim-plan

Bursa de Valori București (BVB) schimbă componența indicilor principali, pentru prima dată de la lansarea acestora. Comisia indicilor a decis să extindă numărul companiilor care fac parte din indicii BET și BET-TR de la 10 la 12.

„Este pentru prima dată când numărul constituenților indicilor BET și BET-TR depășește 10 companii. Această modificare este rezultatul eforturilor de modernizare întreprinse de BVB cu privire la indicii reprezentativi ai pieței locale, adoptate la sfârșitul anului trecut, însoțite de îndeplinirea de către companiile eligibile a standardelor calitative și cantitative impuse de BVB”, a menționat Ludwik Sobolewski, director general al BVB.

”Terenul pentru creșterea numărului de companii incluse în indici a fost pregătit încă de anul trecut, când a fost introdus un nou BET cu componență variabilă, alături de o listă revizuită a companiilor eligibile și în plus, a avut loc cel mai mare IPO a unei companii private”, consideră Lucian Anghel, președintele bursei.

Cele două noi companii din indicii principali, BET și BET-TR, sunt Conpet și MedLife. Prima are ca principală activitate transportul prin conducte și pe calea ferată a țițeiului intern și din import, gazolinei, condensatului și etanului lichid către rafinăriile din România, în timp ce Medlife este cel mai mare operator privat de servicii de sănătate din România.

Ponderile simbolurilor din componența indicilor vor fi determinate pe baza numărului de acțiuni și a prețurilor de închidere înregistrate la finalul ședinței de tranzacționare din 10 martie. Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anunțate vor intra în vigoare începând cu 20 martie.

BET este primul indice dezvoltat de BVB și cel de referință al pieței locale de capital. BET reflectă evoluția celor mai tranzactionate 10 companii de pe piața reglementată a BVB, exclusiv societățile de investiții financiare. Criteriul principal de selecție este lichiditatea. Din 2015, se aplică și criterii legate de transparența emitenților și calitatea raportării și comunicării cu investitorii.

Cele mai tranzacționate acțiuni listate la BVB, incluse în indicele principal BET, au înregistrat creșteri de 13% în primele două luni ale anului. România se clasează pe șase în topul celor mai mari 50 economii ale lumii, după țări ca Argentina, Polonia sau Brazilia. Cele mai mari burse din lume au urcat și ele, însă într-un un ritm mai lent. Conform datelor Morgan Stanley Capital International, bursele din întreaga lume au urcat, în medie, cu 6% în primele 2 luni din 2017.

Companii din indicele BET:

– Fondul Proprietatea      fonduri mutuale
– Banca Transilvania        bancar
– BRD–GSG                      gaze naturale
– Electrica                        electricitate
– Transgaz                        gaze naturale
– Transelectrica                electricitate
– Nuclearelectrica            electricitate
– BVB                               bursă de valori

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii