Şase comune din Cluj vor avea internet de mare viteză

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a actualizat lista localităților eligibile pentru măsuri de intervenție publică în cadrul proiectului LEADER 2014-2020, privind inztroducerea internetului de mare viteză.

Pe lista ANCOM a comunelor din Cluj care vor beneficia de acest serviciu se află Cuzdrioara (Valea Gârboului), Aghireşu (Arghişu, Dâncu, Dorolţu, Inucu, Ticu-Colonie), Frata (Oaş, Olăroiu), Moldoveneşti (Pietroasa, Podeni), Sâncraiu (Alunişu, Horlacea) şi Tritenii de Jos (Clapa).

În urma unei consultări publice, ANCOM a confirmat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale lista localităților încă neaacoperite de rețele de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe la 31 ianuarie în aria celor 37 de grupuri de acțiune locală (GAL) selectate de MADR pentru implementarea măsurilor de intervenție publică în domeniul comunicațiilor electronice în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

684 localităţi fără rețele de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză

Consultarea publică a vizat 1.148 de localități (sate și orașe mici de până la 20.000 de locuitori) din aria teritorială indicată. Dintre acestea, la 31 ianuarie nu erau încă acoperite de rețele de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe 684, care aveau 222.004 locuitori.

A rezultat că în ultimii doi ani 300 de localităţi, care au 183.536 de oameni, au intrat în aria de acoperire a rețelelor de comunicații de bandă largă de mare viteză. În alte 149 de localități, cu 47.644 de oameni, operatorii și-au manifestat intenția ca în următorii trei ani să instaleze pentru prima dată o rețea de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe.

Modernizare şi construcţie

În localitățile care nu sunt deservite de rețele de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe pot fi implementate măsuri de intervenție publică (construcție/modernizare de rețele) în vederea furnizării de servicii de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză.

Reţelele de comunicaţii electronice de bandă largă de mare viteză sunt în măsură să susțină servicii de comunicații electronice care să asigure viteze de transfer al datelor (download) de minim 30 Mbps, iar disponibilitatea serviciilor furnizate la vitezele de transfer menționate să poată fi asigurată permanent, independen de intervalul orar sau de volumul datelor transferate.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii