Românii beau cel mai mult alcool acasă şi cu prietenii

Rezultatele statisticii în privinţa consumului de băuturi alcoolice în România indică o rată moderată reprezentând totalul cantităţilor de bere, vin, spirtoase, ţuică şi rachiuri naturale. Acest consum crește în perioada sărbătorilor naționale.

Băutura preferată este berea, urmată de vin și de spirtoase, reiese din studiul “Românii și consumul de băuturi alcoolice”, dat publicității pe platforma iVox.ro. Mediul urban înregistrează, pentru ambele sexe, cele mai crescute valori. Consum mai mare se înregistrează în spațiul locativ (52%), aici înregistrându-se cel mai adesea şi excesele. Acestea se întâmplă foarte rar, admit 43% dintre respondenți.

Studiul arată faptul că acest consum crește în timpul întâlnirilor între prieteni (62%) și descrește în timpul reuniunilor de familie (30%). 75% consumă alcool fără vreun motiv anume, în timp ce 13% admit consumul pe fond emoțional. Doar 20% se consideră vinovați în urma consumului de alcool, în majoritatea cazurilor fiind vorba de excese.

Majoritatea respondenților îşi cumpără alcoolul de la supermarket (81%) şi doar 12,6% apelează la magazine specializate ponderea cea mai mică în achiziţii de băuturi alcoolice având-o internetul (0,86%).

Modelele comportamentale ale consumului de alcool înregistrate la nivel european prezintă aceleași caracteristici și tendințe și la populația României pentru aceleaşi grupe de vârstă, 68% declarând consumul de alcool fără vreun motiv anume, în timp ce doar 11,26% dintre respondenți se abțin din motive religioase.

Comportamentul de consum este influențat de mai mulți factori socio-economici dintre care venitul îl reprezintă cel mai important: cu cât acesta este mai mare, cu atât consumul de băuturi alcoolice crește. iVox.ro este o platformă de sondaje online, iar studiul a fost realizat în ianuarie pe un eșantion de 3.023 de persoane.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii