Acasă Economic România a dat în judecată companii din Coreea și Elveția pentru o...

România a dat în judecată companii din Coreea și Elveția pentru o țeapă de 4 milioane de euro cu ventilatoare

Statul român se chinuie de câteva luni să recupereze 4 milioane de euro, plătite ca avans pentru achiziția de ventilatoare mecanice pentru bolnavii de Covid, unor firme din Coreea de Sud și Elveția, care nu au livrat nici măcar un ventilator nici până în ziua de astăzi, deși au încasat banii, scrie Digi24.

Mai mult decât atât, niciun reprezentant al firmei din Elveția nu a putut fi găsit de autoritățile române, nici la telefon, nici prin fax, nici prin e-mail. Surse guvernamentale susțin că aceste companii ar fi de fapt paravan pentru alte companii chineze. Banii încasați de acestea ca avans sunt bani europeni, nu din bugetul statului. 

Purtătorul de cuvânt al DSU, Theodor Dan Mihai, a declarat pentru Digi24, că au fost deschise două acțiuni civile pentru recuperarea banilor de la firma Medi Consulting din Coreea de Sud și de la GSC Consulting and Management AG din Elveția.

În perioada stării de urgență, când Guvernul era presat să facă rost de echipamente medicale pentru spitalele Covid, IGSU a încheiat mai multe contracte pentru achiziția de ventilatoare mecanice de la mai multe companii străine.

Una dintre ele este Medi Consulting Korea, care ar fi trebuit să livreze părții române 400 de ventilatoare până la mijlocul lunii iunie. IGSU a plătit un avans de 2.451.000 de dolari, bani pe care acum încearcă să îi recupereze.

Curtea de Conturi a descoperit însă că una dintre cauzele „țepei” este negocierea unui contract total dezavantajos pentru autoritățile române:

„IGSU a fost obligat să nu încheie cu alt operator economic, pe durata acordului-cadru, un alt acord cadru având ca obiect achiziționarea produselor care fac obiectul acordului-cadru pentru satisfacerea aceleiași necesități care a dus la organizarea procedurii de negociere fără publicare, respectiv pentru cantitatea prevăzută de maxim 400 de ventilatoare medicale.”

Știrea completă, pe Digi24.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version