Proprietarii de spaţii industriale din Cluj au dat în chirie 30.000 mp

Cererea brută de spații industriale și de logistică a crescut anul trecut cu 50%, la 460.000 mp, înregistrând cel mai ridicat nivel din istoria pieței de profil din România.

Creșterea a avut ca motor consumul: 40% din cerere a venit din partea companiilor de retail și comerţ electronic, în timp ce Bucureștiul a contribuit cu 65% la total. Retailerii au închiriat spații logistice de 186.000 mp, extinderea activității de logistică venind în contextul creșterii continue a rețelelor de magazine pe care le operează. Companiile de logistică și de producție au tranzacționat 140.000 mp, o treime din cererea totală, iar producătorii din domeniul auto, de 72.000 mp.

Investiţiile străine: 4 miliarde de euro

“Cel mai probabil investiţiile străine directe vor depăși 4 miliarde de euro în 2016 în condițiile în care la sfârșitul lunii noiembrie au fost raportate 3,9 miliarde, nivel record al ultimilor opt ani. Consumul a crescut cu 10% anul trecut, alimentat de scăderea taxei pe valoarea adăugată și de creșterile salariale. Toate acestea sunt elemente care au favorizat creșterea cererii la un maxim istoric pe piața de spații industriale și de logistică”, a declarat Cristina Pop, director asociat la compania de consultanţă JLL România.

Un alt element pozitiv îl reprezintă faptul că 340.000 mp, respectiv 70% din suprafața totală închiriată în 2016, reprezentă cerere nouă – contracte noi de închiriere, extinderi și preînchirieri, restul fiind reînnoiri de contracte și relocări. Structura pe regiuni a cererii plasează Bucureștiul pe prima poziție în topul preferințelor companiilor care au închiriat spații logistice și industriale anul trecut, cu 300.000 mp (65% din total). Pe poziția a doua se află Timișoara – 74.200 mp, urmată de Cluj – 30.000 mp.

Magazinele online, în căutare de depozite

România va rămâne atractivă pentru companii datorită evoluției economice și a consumului în special, ceea ce va duce la o cerere semnificativă din partea retailerilor, companiilor de e-commerce și logistică și în 2017.

“Scăderea TVA din acest an, dar și anunțatele creșteri de salarii, vor favoriza consumul, astfel că vom vedea în continuare activitate intensă pe piață din partea retailerilor, firmelor de logistică și de e-commerce. Schemele de ajutor de stat sunt esențiale pentru a atrage investiții și în domeniul producției. Astfel, în 2017 pe lângă investițiile în zonele deja cunoscute (vestul și centrul țării), este posibil să asistăm la dezvoltarea Moldovei din punct de vedere investițional, ținând cont de disponibilitatea și de costul forței de muncă”, subliniază oficialul JLL.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii