Promisiuni guvernamentale: scade preţul energiei electrice

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că facturile la energia electrică vor scădea, in medie, cu 8% începând cu luna ianuarie, după reducerea TVA şi a tarifelor de distribuţie. Acesta a precizat că ministerul monitorizează efectele scăderii TVA, inclusiv pe piaţa de energie electrică, unde, după reducerile operate de reglementator, există estimări pentru o scădere de 8 procente în medie.

Una din masurile guvernamentale care se aplică din acest an se rferă la faptul că Taxa pe Valoarea Adăugată a fost redusă de la 24% la 20%, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a diminuat cu 12% în medie tarifele de distribuţie a energiei electrice de la 1 ianuarie. Aceste tarife reprezintă 40% din preţul final.

Pe de altă parte, ponderea certificatelor verzi în factură a crescut de la 35 de lei pe MWh la 43 de lei pe MWh, astfel că reducerea preţului, în final, a fost de 3,5%. Dacă această pondere nu ar fi crescut, reducerea operată de ANRE ar fi fost de 5,5%. Ponderea certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici a crescut după ce mai multe companii mari consumatoare de energie au fost exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi, pe care trebuie să le plătească restul consumatorilor. Printre aceste companii se află Alro Slatina, Arcelor Mittal Galaţi, Lafarge, Carpat Cement, Saint-Gobain, Azomureş.

CM

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii