salariul mediu net

Planul de relansare economică, publicat de Guvern. Ce prevede acesta

Guvernul României a emis Planul de relansare economică, anunță Biziday. Prin acesta, va fi introdus sistemul german de muncă flexibilă, Kurzarbeit, și, în plus, angajații care lucrează de la distanță vor primi un ajutor de 500 de euro.

Planul, care are are ca rol repararea „daunelor” apărute în primele luni ale anului, prevede următoarele:

 • Sprijin pentru program flexibil de muncă, similar cu conceptul german de muncă flexibilă Kurzarbeit. Guvernul va asigura plata unei indemnizații în valoare de până la 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat și salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate după reducerea programului de lucru. Concret, înseamnă că angajații muncesc mai puțin, iar în perioada în care timpul de lucru e redus, statul acoperă diferența de salariu.
 • Împrumuturi nerambursabile de 2.000 de euro pentru firmele mici fără angajați. Vor beneficia un total de 50 de mii de SRL-uri. Documentul nu explică în ce condiții pot primi aceste firme bani.
 • Acordarea unui sprijin în valoare de 500 euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT pentru angajații care desfășoară activități în regim de telemuncă în perioada stării de urgență/alertă.
 • Guvernul își propune să investească în infrastructura rutieră, sanitară și agricolă.
 • Credite cu garanții de stat și dobândă subvenționată pentru investiții și capital de lucru cu un plafon de 15 mld. lei prin programul IMM Invest (cca. 40.000 de beneficiari).
 • Amânarea la plată a ratelor bancare pentru o perioadă de 9 luni pentru persoanele fizice și juridice afectate de criza Covid-19 (cca. 300.000 beneficiari).
 • Bonificații pentru plata impozitelor pentru companii și persoane fizice, suspendarea obligațiilor fiscale și bugetare pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, reeșalonarea datoriilor bugetare după 31 decembrie 2020, scutirea de unele impozite specifice pentru industriile afectate, suspendarea popririlor și executărilor silite, rambursarea TVA cu control ulterior, plata concediilor medicale restante etc. – Impact: 15 mld. lei.
 • Amânarea la plată a ratelor bancare, chiriilor și utilităților pentru companiile afectate de criza Covid-19 în baza certificatului pentru situații de urgență (cca. 30.000 de beneficiari)
 • Plata șomajului tehnic de până la 75% din salariu mediu brut pe lună de la bugetul de stat pentru angajații companiilor afectate de criză și pentru alți profesioniști cu activitatea întreruptă temporar (1,3 mil. beneficiari/ Impact: 4 mld. lei).
 • Numărul total de suspendări ale contractelor de muncă ca efect al pandemiei de SARS CoV-2 a fost de 1.495.111 în perioada 16.03.2020 – 01.06.2020.
 • Plata șomajului tehnic de către Guvern a salvat locurile de muncă și veniturile românilor în perioada de criză, cu efecte benefice pentru susținerea consumului din economie și pentru disponibilitățile de capital ale companiilor.
 • La data 15.03.2020, numărul total al contractelor de muncă active era de 6.547.962, iar la data 01.06.2020 numărul contractelor de muncă active era de 6.439.494.
 • Începând cu 1 iunie, pentru reluarea activității angajaților care au fost în șomaj tehnic pentru cel puțin 15 zile, Guvernul susține 41,5% din salariul brut pentru o perioadă de 3 luni (cca. 750.000 beneficiari/ Impact – 3,35 mld. lei).
 • Schema de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de Covid-19: Finanțarea chiriilor pentru perioada în care desfășurarea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă: valoarea chiriei/beneficiar/lună, pentru o perioadă de 3 luni. Buget: 160 mil. lei.
 • Capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri: Valoare grant: max. 125.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.
 • Granturi pentru investiții și pentru reconversia economică a IMM-urilor: Valoare grant: 50.000 – 200.000 Euro; Domenii: Industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism, confecții; Cheltuieli: producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro.

Prezentarea programului va avea loc astăzi, de la ora 18,00. Președintele Klaus Iohannis și membrii Guvernului vor organiza o conferință de presă.

Documentul complet poate fi accesat aici.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii