Paştele la ţară, preferat vacanţei în străinătate

110.000 de români și-au petrecut Paștele în hotelurile și pensiunile din țară și au cheltuit 7 milioane de euro pe servicii turistice, după cum reiese din datele centralizate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Cele mai căutate destinaţii au fost Valea Prahovei, Bran-Moeciu, Bucovina şi Maramureş.

Spre deosebire de anul trecut, când zilele libere acordate de angajatori cu ocazia sărbătorilor pascale au făcut punte cu 1 mai, în acest an minivacanța de Paște a fost mai degrabă un weekend prelungit, de 2-3 nopți.

Ofertele s-au adresat tuturor categoriilor de turiști, de la tineri până la pensionari care au profitat de cele 2-3 zile de odihnă ca să-și trateze problemele de sănătate în stațiunile balneare. Românii au mers și la pensiunile din zona rurală, în city break-uri în țară și străinătate, în stațiuni de la noi și de afară și au ajuns și pe litoral.

Hotelurile și pensiunile din zonele turistice românești au pus la dispoziție 136.000 de locuri de Paște, dintre care s-au vândut mai mult de 108.000, ceea ce reprezintă un grad de ocupare de 79%. Se constată o uşoară creştere a tarifelor, cuprinsă între 2 şi 5% faţă de acum doi ani. Doar pentru vacanțele petrecute în țară, turiștii au cheltuit 33 de milioane de lei, potrivit calculelor FPTR.

Tendinţe în turism

Tendința ultimilor ani se păstrează și în ceea ce priveşte modalitatea de rezervare și din ce în ce mai puţini turişti români au ales să călătorească în ţară prin agenţiile de turism. Cei mai mulţi au rezervat direct la structura de cazare sau au folosit sisteme de rezervări on-line.

Pe locul întâi în topul preferinţele romanilor s-au clasat pensiunile rurale. Paștele la țară a fost cel mai solicitat, pentru că orăşenii încearcă să se reîntoarcă la tradiţiile româneşti. Din cele 75.000 de locuri disponibile în pensiuni s-au vândut 65.000.

Pe locul doi se afla staţiunile montane, cu cele de pe Valea Prahovei pe primele locuri ca atractivitate. Au fost puse la dispoziţie 30.000 de locuri în cadrul structurilor din zonele rurale, dintre care 22.000 au fost vândute.

În staţiunile montane, tariful mediu pentru Paşte de anul acesta a fost de 340 de lei de persoană pentru o vacanţă de trei nopţi. Din oferte nu a lipsit masa cu produse tradiţionale, însă au existat meniuri speciale şi alternative pentru vegetarieni. Românii şi-au petrecut Pastele şi în diferite staţiuni balneoclimatice. Astfel au fost puse la dispoziţie 28.000 de locuri în structurile balneare, dintre care au fost vândute 20.000. Cei care au ales hotelurile de lux din staţiunile autohtone s-au bucurat de acces la spa şi de alte servicii precum masaj, saună şi acces la piscină.

Paştele la mare

Puţini hotelieri de pe litoral au avut oferte pentru turiştii care au dorit să petreacă Paştele la malul mării, litoralul nefiind o destinaţie tradiţională pentru această sărbătoare. Anul trecut, pe litoral au ajuns mult mai mulţi turiști, deoarece Paştele a coincis cu minivacanţa de 1 mai. Majoritatea unităţilor de la mare care au pregătit pachete sunt în Mamaia.

Au fost puse la dispoziţie 3.000 de locuri la mare, dintre care vândute doar 900. Pentru cei care au dorit să petreacă sărbătorile de Paşte la malul mării, tariful mediu pentru un pachet de 3 nopţi de cazare în cameră dublă standard, cu mic dejun inclus, a fost de la 500 lei de persoană. Pasionaţii de pescuit au ales să petreacă Paştele în Delta Dunării. Au fost puse la dispoziţie 600 de locuri în cadrul structurilor de cazare dintre care s-au vândut 400.

Oferte externe

În ceea ce priveşte turismul extern, numărul redus de zile libere, dar şi contextul politic actual au făcut ca interesul pentru petrecerea Paştelui în străinătate să fie scăzut, comparativ cu anii trecuţi. Numărul de locuri puse la dispoziţie în cadrul diverselor oferte a fost de 7.500, dintre care 4.800 reprezintă numărul de locuri vândute pentru sărbătorile de Paşte din acest an.

Cele mai căutate destinaţii externe de către familii au fost cele de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, urmate de cele din Grecia sau Tenerife. La fel de căutate au fost Costa del Sol, Ţara Bascilor, Napoli-Sorrento, Sicilia, Toscana sau Portugalia pentru programele senior voyage, dar şi croazierele pe Marea Mediterană şi pelerinajele în Israel.

Topul de Paşte

  1. Rural           65.000            86%            19,5 mil. lei
  2. Montan        22.000           73%            7,4 mil. lei
  3. Balneo         20.000           71%            5,6 mil. lei
  4. Litoral          900               30%             0,3 mil. lei
  5. Delta            400               66%             0,2 mil lei
Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii