A avea un aeroport la standarde internaționale înseamă pentru un oraș a avea o portă deschisă larg spre lume pentru schimburi comerciale și comunicare, mai mult trafic de pasageri, și bani mai mulți pentru bugetul local. Așa stau teoretic lucrurile. Practic, însă, blocajele politice și economice dau peste cap orice bune intenții de a moderniza aeroportul internațional din Cluj.
Într-o conferință de presă susținută azi, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, că extinderea spațiului aeroportuar prin regularizarea cursului Someşului, la ieșirea din municipiul Cluj-Napoca, nu va fi finanţată de la bugetul pe 2017.
Bucureștiul pare insensibil la doleanțele autorităților locale. “De când sunt preşedinte, de cel puţin două ori am fost şi la minister şi am cerut Ministerului Mediului şi Guvernului să continue lucrările la Someş. Din păcate, toate demersurile pe care le-am făcut s-au concretizat prin zero lei pentru regularizarea Someşului”, a declarat Alin Tișe.
Fără realizarea acestei investiţii, Consiliul Judeţean Cluj nu poate extinde noua pistă a aeroportului de la 2100 de metri cât are în prezent până la 3.500 de metri. Autoritățile vor ca aeroportul clujean să poată opera cu multiple tipuri de avioane care pot opera pe pistele aeroportului (aeronave de categoria C, categoria D sau E). O parte a proiectului s-a derulat din fonduri europene, iar pentru restul lucrărilor banii trebuiau asiguraţi de la bugetul de stat.
Alin Tișe a amintit în conferința sa de presă și de un potențial risc, dacă nu vor fi alocați bani pentu regularizarea cursului Someșului: “La mijloc există o porţiune care a rămas în suspensie şi a rămas nefinanţată. Noi nu vom putea prelungi pista până când cei de la Ministerul Mediului nu-şi termină lucrările. Mai mult, există riscul ca, odată ce Someşul nu este regularizat în complexitatea lui, în cazul Doamne fereşte a unor inundaţii, să punem în pericol inclusiv pista pe care am construit-o”.
Amintim că anul trecut Consiliului Județean Cluj a început elaborarea unei documentație pentru construirea platformei de staționare a aeronavelor. Totodată, au demarat demersurile pentru modernizare terminalului plecări din aeroport. Ținta finală a unor astfel de proiecte este creștereatraficului aerian înspre și de pe aeroportul internațional din Cluj. Se estimează că, după extinderea spațiilor din aeroport, acesta va putea primi în următorii 5 ani peste 5 milioane de pasageri. Nu trebuie uitat că aeroportul internațional din Cluj era în 1996 considerat cel mai slab aeroport al României (cu un număr de doar 30.000 de pasageri anual), iar în 2017 este anul în care se estimează că traficul de pe Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj ar putea ajunge la 3 milioane de călători.