Sunteti aici:EconomicMilionarii Clujului schimbă macazul afacerilor

Milionarii Clujului schimbă macazul afacerilor

Publicat in data

Mai mulți dintre oamenii de afaceri locali, prezenți sau nu în mod constant în topurile de specialitate, au decis să investească în ultima vreme în alte domenii față de ceea ce ne-au obișnuit de-a lungul anilor. Nu de puține ori, noile business-uri sunt conduse de cei din familie sau de apropiați.

Ultima asemenea mișcare vine din partea președintelui Băncii Transilvania (BT), Horia Ciorcilă, care își direcționează banii în sectorul medical, mai precis în rețeaua de clinici Regina Maria. Aceasta a anunțat că va finaliza în prima parte a anului viitor un spital de 15 milioane de euro la Cluj-Napoca, pe 7.000 mp, pentru care estimează un flux anual inițial de 10.000 de pacienți în spital și ambulatoriu.

„Decizia de a deschide această unitate medicală de excelență a venit natural, ca urmare a prezenței noastre de opt ani în Cluj. Ne simțim foarte bine în Ardeal, iar pentru construirea acestui spital avem un partener solid, cu o reputație foarte bună. Îi mulțumesc că dezvoltăm împreună poate cel mai important proiect de pe segmentul serviciilor medicale din Ardeal. Vom crea peste 300 de locuri noi de muncă”, a declarat Fady Chreih, directorul general al rețelei.

Sursă de finanțare: dividende și acțiuni gratuite

„Va fi un centru medical care, pe lângă standardele medicale aduse la nivel regional, în Transilvania, va contribui la creşterea economiei din zonă”, a declarat Ciorcilă.

În primul an de la deschidere, operatorul privat de servicii medicale estimează un flux de peste 10.000 de pacienți în spital și în ambulatoriu. BT s-a axat de mai multă vreme pe sectorul medical, prin crearea unei divizii special pentru medici, însă Ciorcilă acționează prima dată ca investitor privat în domeniu.

Are și cu ce: numai din profitul BT din anul trecut (dividende, acțiuni gratuite, aprecierea titlurilor la bursă), președintele băncii va acumula peste 10 milioane de euro. 65 de persoane cu poziții importante din grupul financiar BT vor beneficia de sume consistente ca urmare a profitului din 2015. De altfel grupul BT a concretizat recent două achiziții pe piață: Volksbank România și Capital Partners.

Sănătatea, un domeniu bănos la Cluj

În același domeniu s-a lansat familia lui Ioan Socea, unul dintre fondatorii grupului EnergoBit. Investiția în spitalul Polaris Medical din localitatea Suceagu s-a ridicat la 10 milioane de euro, afacerea fiind administrată de fiul omului de afaceri, Tudor Alexandru. Este cel mai mare spital privat de recuperare din România.

„Acest segment, cel de recuperare medicală e unul dintre cele mai deficitare pe piața serviciilor de sănătate din România, eforturile și investițiile de până acum fiind făcute în special în tratarea fazei acute a bolilor”, consideră tânărul Socea.

polaris 2 (Small)

Pentru asigurarea standardului dorit, conducerea unității a inițiat colaborări cu spitale specializate din Elveția, Franța, Austria, Germania, cu universitățile de medicină și farmacie din România.
Inițiatorii proiectului și-au propus să readucă în țară o parte dintre medicii care lucrează în străinătate. În unitatea medicală îşi desfăşoară activitatea 150 de persoane: medici, asistenţi, personal auxiliar. Baza de tratament este dotată conform celor mai noi standarde şi se întinde pe 700 mp. Clădirea cu cele 220 de paturi prevăzute pentru prima fază are o suprafață de 11.000 mp, fiind amplasată în mijlocul unui spațiu verde de 58.000 mp.

Mirajul lacurilor și al facultăților

În 2012, conducerea EnergoBit a încheiat un parteneriat de dezvoltare cu doi investitori: Innova Capital, devenit acţionar majoritar al grupului (52%), şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Cei trei antreprenori care au fondat compania (vicepreşedinţii Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal) au rămas în acţionariat. Tranzacţia cuprindea activităţile de bază, nu şi firmele din domeniul furnizării de energie şi dezvoltării de proiecte de energie regenerabilă (Enex, EnergoBit Renewable).

Grupul a fost înfiinţat în 1990 şi a ajuns la 1.000 de angajaţi. Sumele încasate le-au permis celor trei acționari să deschidă alte oportunități, nu neapărat în domeniul energiei, în care s-au consacrat.

Astfel, Ștefan Gadola s-a orientat spre piața imobiliară și a preluat baza sportivă CUG. Suprafața este situată într-o zonă atractivă în anii recenți pentru dezvoltatori: apartamentele din proiecte nou construite în vecinătatea facultăților cu profil economic, a mall-ului și a lacului din Gheorgheni se vând cu prețuri foarte mari.

Omul de afaceri Arpad Paszkany a vândut cu 2,5 milioane de euro baza de antrenament a CFR din zona Iulius Mall către Gadola, ca ultimă variantă de salvare a clubului de fotbal CFR, ajuns între timp în insolvență. Terenul a fost achiziționat printr-o societate deținută de Raul şi Sorin Gadola, fiii fondatorului EnergoBit.

Firma lui Paszkany, South East Euromentor, era beneficiara unui certificat de urbanism eliberat de primărie pentru terenul amplasat în zona Între Lacuri.

Industria divertismentului, noua atracție

Familia Gadola activează acum și pe piața hoteluri-restaurante-catering (HORECA), după ce a preluat de la proprietarul City Plaza, Sorin Dan, administrarea restaurantului Chios, din Parcul Simion Bărnuțiu. Din acest an, fiul milionarului clujean controlează festivalul de muzică electronica Untold, care a adunat la prima sa ediție 240.000 de participanți și a generat venituri de 23 de milioane de euro. În 2015, Untold a fost organizat de Federaţia Share, formată din 31 de organizații.

Bogdan Buta, directorul festivalului, şi Sorin Gadola au înfiinţat, în octombrie 2015, Untold SRL, firmă care va organiza cea de a doua ediţie a festivalului, cu un buget estimat de 5 milioane de euro. 51% din societate este controlată de familia Gadola, în timp ce drepturile de autor sunt deţinute de Buta.

Sorin Dan s-a retras din sectorul HORECA, renunțând și la City Plaza și preferând, în afara business-ului imobiliar, domeniul cultural, prin festivalurile de film Comedy Cluj și de dans Steps. El deținea mai demult și clădirea-biscuit de pe str. Cuza Vodă, unul dintre primele sedii bancare modern din oraș, pe care a vândut-o cu un profit substanțial.

Cluj Business Center, cu o suprafaţă construită de 5.300 mp şi utilă de 3.100 mp, a fost cumpărat cu 1 milion de dolari de societatea sa,Target Investments. Imobilul a fost ridicat de Banca Agricolă. După preluarea ei de către Raiffeisen Bank, austriecii au vândut imobilul. Ulterior, Target l-a revândut, pentru 5 milioane de euro, companiei Terimob Investments, controlată de Nicolae Pop-Baldi, fondator al operatorului TV cablu Astral Telecom.

Informaticieni convertiți în imobiliari

Doi investitori din IT cotesc spre sectorul imobiliar. Primul ansamblu rezidenţial pe care îl ridică EBS Real Estate Investment, firmă controlată de omul de afaceri clujean Daniel Metz, venit din industria informatică, este vândut deja în proporţie de 60%, cu o jumătate de an înainte de finalizare, conform agenției Coldwell Banker Transilvania. Ansamblul Contemporano, care se înalţă pe Calea Mănăştur nr. 38-40, are finalizarea planificată pentru septembrie. În acest an, prin parteneriatul dintre EBS REI şi grupul Coratim vor demara lucrări pentru construirea altui proiect rezidenţial, în zona străzilor Anton Pann – Bucureşti.

Terenul fostei fabrici Flacăra a intrat în posesia proprietarilor altei firme din IT, Cornelius Brody și Octav Chicinaș, care vor construi prin dezvoltatorul Taco Developments două clădiri de 9-10 etaje care vor găzdui sediul iQuest, spații rezidențiale și comerciale. iQuest este găzduită de clădirea fostului Institut Proiect Cluj de pe Calea Moților, dar are angajați și în alte sedii.

Proprietarii și-au motivat decizia prin extinderea companiei, care a ajuns acum la peste 600 de angajați, majoritatea la Cluj. Renovarea vechii fabrici va costa 10 milioane de euro, proiectarea fiind asigurată de biroul de arhitectură Dico & Țigănaș.

Strategiile familiei Turcu: apartamente și birouri

Ovidiu Turcu, specializat în comerțul cu autovehicule, debutează în domeniul cercetării de piață. La finele anului trecut, vicepremierul Vasile Dâncu ceda Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES) cu o săptămână înainte de a fi anunţată componenţa noului guvern Cioloş. Participația sa a fost cesionată către businessmanul clujean și către fostul colaborator al lui Dâncu, Cornel Hirian, care figurează ca administrator.

Dâncu a înființat IRES în 2009, după ce, în 1994, a fondat un alt institut de sondare a opiniei publice, Metro Media Transilvania. Ovidiu Turcu este acționar majoritar al societății Dacia Service Cluj Feleac și la un moment dat al fabricii de cartoane Mucart, pe locul căreia a ridicat un ansamblu rezidențial.

Fratele acestuia, Sorinel Turcu, cel care deține școala de șoferi Auto Tudor, s-a profilat pe imobiliare și a ridicat o clădire de birouri cu trei etaje pe Calea Moților nr. 60-62, deja ocupată. “Portofoliul nostru e format din apartamente pentru locuit sau sediu de firmă, case/vile (de protocol, sedii de firme, clinică, școală, firmă soft/IT), spații comerciale sau hale și depozite”, anunță conducerea Serviciile Auto Tudor SRL.

Cel mai mare industriaș vrea să facă agricultură

Ștefan Vuza, președintele grupului industrial Serviciile Comerciale Române, cel mai bogat clujean, pare a fi tentat de agricultură. El vrea să conducă şi un business din domeniul agricol, prin combinatul Chimcomplex, pe care îl controlează. Acţionarii acestuia au decis completarea statutului cu obiectele de activitate cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase, cultivarea legumelor şi a pepenilor, prelucrarea şi conservarea cartofilor, fabricarea sucurilor de fructe şi legume.

Chimcomplex este cunoscut pentru fabricarea produselor clorosodice. La Borzeşti poate apărea un complex legumicol de 2,5 ha dacă proiectul ar include activităţi de procesare şi comercializare, sau de 2 ha, dacă s-ar limita la cultivarea legumelor în sere, conform proiectului Asociaţiei pentru Dezvoltare Economică Locală Bacău.

Investiţia este de 2,3 milioane de euro. Acum 20 de ani, combinatul a fost acţionar al societăţii Sere Oneşti. Vuza, preşedintele grupului industrial SCR, holding care deţine combinatul din Bacău, a declarat că vrea să preia Oltchim Râmnicu Vâlcea și să îl integreze cu Chimcomplex, în tentativa sa de a înfiinţa Compania Naţională de Chimie.

Primii 10 oameni de afaceri din Cluj
1. Ștefan Vuza 135 mil. euro
2. Teofil&Simion Mureșan 80 mil. euro
3. Horia Ciorcilă 60 mil. euro
4. Ioan Tecar 55 mil. euro
5. Călin Mitică 55 mil. euro
6. Dorel Goia 50 mil. euro
7. Ștefan Gadola 38 mil. euro
8. Arpad Paszkany 33 mil. euro
9. Ioan Socea 28 mil. euro
10. Peter Pal 28 mil. euro
Sursa: Top Capital 2015

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...

Din Mexic, liderul PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, își așteaptă sentința într-un dosar de trafic de influență. În pandemie „i-a căzut” în brațe un...

Patronul restaurantului care vinde hamburgeri în foiță de aur și președintele PSD Câmpia Turzii,...

Alte articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...