Mezelurile de Turda se vor cu atestat european IGP

În perioada martie-mai au avut loc în 20 județe întâlniri de lucru organizate de către direcțiile agricole ca urmare a solicitării Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ținând cont de obiectivul fixat prin programul de guvernare referitor la înregistrarea a 14 produse cu indicație geografică protejată (IGP) până în 2020.

În județele Cluj, Tulcea, Galați, Brăila, Brașov, Vâlcea, Hunedoara, Sibiu, Arad, Mureș, Neamț, Suceava, Bistrița Năsăud, Maramureș, Sălaj, Bihor, Satu Mare, Botoșani, Iași și Bacău au avut loc prezentări ale legislației europene și naționale ce reglementează modul de obținere a recunoașterii la nivel european al unor produse cu caracteristici speciale, cu tradiție de producere și cu o calitate superioară.

La aceste întâlniri au participat persoane din diferite sectoare: mici fermieri, producători agricoli, procesatori din domeniul agroalimentar, reprezentanți ai grupurilor de acțiune locală, ai fundațiilor și asociațiilor. Au fost prezenți președinții consiliilor județene, prefecți, primari, directori ai instituțiilor publice, factori de decizie locali care pot determina evoluții pozitive în dezvoltarea segmentului de produse cu indicație geografică.

Un singur produs românesc cu origine protejată

Au fost identificate o serie de produse cu potențial de înregistrare pe schemele de calitate europene și naționale dintre care salinate de Turda, telemea de Vaideeni şi de Sibiu, brânză de burduf de Bran sau de Gulianca, gem de rabarbăr, salată tulceană cu icre de știucă, virșli de Hunedoara, pâine de Pecica, salam de Nădlac, usturoi de Copălău, ceapă de Pericei, şuncă ardelenească, varză de Toboliu, bere nemțeană, cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei.

România are înregistrate acum ca indicații geografice patru produse alimentare: magiunul de prune de Topoloveni (IGP), salamul de Sibiu (IGP), novac afumat din Țara Bârsei (IGP), telemea de Ibănești (denumire de origine protejată – DOP). Alte trei produse se află în analiză la Bruxelles: cârnați de Pleșcoi (IGP), scrumbie de Dunărea afumată (IGP), cașcaval de Săveni (IGP).

Tot ca indicații geografice protejate sunt înregistrate și se află într-un proces de verificare nouă băuturi spirtoase: Vinars Târnave, Segarcea, Murfatlar, Vaslui şi Vrancea, palincă, horincă de Cămârzana, ţuică de Argeș sau de Medieșu Aurit.

Afacere de familie de 15 milioane de euro

Una dintre galeriile din Salina Turda este folosită acum pentru maturarea unor preparate din carne de porc, sub denumirea de salinate, produse atestate ca tradiționale, în urma unei investiții de 100.000 de euro a societății CIA Aboliv. Porcii nu sunt crescuți în fermă, ci provin din gospodăriile localnicilor, din rasele Marele Alb și Bazna. Afacerea de familie de pe platforma din Mihai Viteazu a debutat în 1992, iar acum a ajuns la 15 milioane de euro pe an și la 350 de angajați.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii