Mediatorii rezolvă tot mai multe litigii comerciale

Cazurile în care este necesară medierea au crescut în ultimii ani. Cea mai tânără profesie liberală din țară a devenit una din ce în ce mai căutată pe teritoriul României, iar Clujul se află în topul orașelor. 

„Firmele au început să apeleze la mediere și pentru alte situații decât recuperarea creanțelor. Au început să câștige teren medierile în problemele dintre asociați, relații de muncă, închideri de departamente și între dezvoltatori și clienți. Este un semn foarte bun care ne arată că este în creștere încrederea pe care mediul de afaceri o acordă medierii”, a declarat mediatorul Anca Lucia Stancu.

În România există 11.000 de mediatori autorizați, dintre care 5.260 înscriși ca mediatori activi. Din numărul total de mediatori cu drept de exercitare a profesiei 58,46% sunt femei, iar 41,54% bărbați. Cel mai mare număr de mediatori este în București, 1.135 (față de 1.817 în aprilie 2014), iar cel mai mic, în județul Covasna, unde există doar 20. Acesta este județul în care procentul de femei mediator (75%) e cel mai mare din România, în timp ce în Teleorman procentul de mediatori bărbați (68%) este cel mai mare din țară.

Medierea şi internetul

Primele orașe din care se lansează cele mai multe căutări pe internet după cuvântul „mediere” sunt Craiova, Constanța, Ploiești, Pitești, Iași, București, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara. Căutarea după sintagma „mediere obligatorie” a crescut de peste patru ori în ultimii cinci ani, după cuvântul „mediator” cererile sunt mai mari cu 70% și sunt în creștere și asocierile între cuvântul “mediator” și localitatea de unde se face căutarea.

În intervalul martie 2012 – martie 2017, în România cel mai înalt nivel de interes pentru mediere a fost în perioada 27 ianuarie – 2 februarie 2013, chiar înainte ca informarea obligatorie și gratuită despre mediere să între în vigoare, conform datelor statistice oferite de Google Trends.

În martie 2012 nivelul de interes în căutarea informațiilor despre mediere era situat la 17%, a ajuns la un maxim (100%) în februarie 2013 și apoi a scăzut constant până la 50%, atunci când inadmisibilitatea acțiunii în instanță, ca urmare a neinformării cu privire la mediere și beneficiile ei, a fost declarată neconstituțională, în mai 2014. O creștere masivă o au cererile de informații care conexează penalul, infracțiunile și medierea.

Medierea este o metodă de a soluționa diverse conflicte pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terțe persoane specializate în calitate de mediator, în condiții de neutralitate, imparțialitate și confidențialitate și având liberul consimțământ al părților implicate. Experți în domeniu din toată țara se vor reuni la Cluj-Napoca în perioada 31 martie – 2 aprilie, în cadrul unei gale de mediere, educație și busines. Zilele dedicate medierii se vor concentra pe dialog, interactivitate, relaționarea între mediatori și reprezentanții mediului de business.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii