Low-cost mania. Clujenii asaltează avioanele interne

Clujenii sunt tot mai interesați să călătorească intern cu avionul și să economisească bani și timp, reducând durata deplasării în țară la cel mult o oră, în comparație cu trenul sau cu mașina personală, ca urmare a pătrunderii operatorilor low-cost pe aceste rute.

Specialiștii motorului de căutare a ofertelor de călătorie Momondo.ro au analizat preferințele românilor în 2015-2016, identificând principalele tendințe care se pot regăsi în 2017. Mircea Giurcă, directorul Momondo România, spune că interesul față de turismul intern a crescut semnificativ în 2016, unul dintre principalii factori fiind pătrunderea operatorilor low-cost pe rutele domestice, cu oferte de zbor la prețuri mult mai reduse față de cheltuielile implicite ale unei călătorii cu mijloace de transport în comun sau personale.

„Zborurile interne au înregistrat cea mai mare creștere în căutări (+664%), fiind pe prima poziție în topul destinațiilor către care românii au ales să călătorească în 2016. Cererile de zbor au fost făcute în mod constant pentru principalele aeroporturi din țară, București, Cluj, Timișoara, Iași, acest lucru fiind posibil datorită numeroaselor oferte de zbor pe care operatorii low-cost le pun la dispoziție începând din 2016”.

Grecia și Italia, pe val. Recul spre Turcia și Egipt

Din ce în ce mai mulți români preferă să călătorească în interiorul Europei, către destinații cu ieșire la Marea Mediterană sau Oceanul Atlantic, unde cultura și experiențele locale sunt familiare, dar și de cealaltă parte a lumii, către Africa și Asia, pentru vacanțe exotice și rafinate.

Destinațiile europene cu cea mai mare creștere în căutări sunt Grecia, Italia, Spania, Croaţia, Portugalia, la polul opus fiind Turcia și Egiptul, care au devenit în ultimii ani mai puțin tentante din cauza tensiunilor la nivel social. Instabilitatea din Turcia a determinat turiştii români să se reorienteze către Cipru. Islanda și Rusia sunt alte două destinaţii din ce în ce mai populare în rândul conaționalilor.

Cu cele mai mari scăderi în preferințele românilor sunt Turcia și Egipt. Căutările către Turcia au înregistrat o scădere semnificativă în 2016 față de 2015, iar rezultatele vin pe fondul tensiunilor existente la nivel social și al instabilității politice din iulie 2016. Specialiștii au observat că românii evită să călătorească în zone cu amenințări teroriste, cum este cazul Egiptului, pentru care s-au înregistrat mai puține căutări în 2016.

Grecia este destinația europeană cu cea mai mare creștere în căutările românilor (+202%) în 2016 față de anul precedent, creştere determinată de stabilitatea politică după evenimentele din 2015 (referendumul privind programul de austeritate economică), precum și o ușoară scădere a prețurilor. Românii au căutat mult și oferte de zbor către Cipru, cu 105% mai mult decât în 2015. „Un factor determinant poate fi instabilitatea din Turcia, care a cauzat reorientarea cererii către Cipru”, a adăugat Giurcă.

Destinația Germania, afectată de terorism

Croația completează topul destinațiilor în creștere, cu +152% în căutări comparativ cu 2015. Interesul crescut al românilor se datorează destinației Dubrovnik, o nouă alternativă la litoralul bulgăresc. Creșteri semnificative în căutările românilor sunt întâlnite, în cazul țărilor latine Portugalia și Italia, care rămân pe poziții de top în destinațiile preferate de conaționali, cu +90%, respectiv, +70% în 2016 față de 2015.

Spania este o destinație care se află în preferințele călătorilor români și ale echipelor sportive românești pentru cantonamente. La fel ca Italia, Spania este pentru români una dintre principalele destinații de călătorie în interes de serviciu sau pentru vacanțe. Destinația care a înregistrat cea mai mare creștere în căutări este Tenerife (+89%).

Interesul românilor de a călători către Germania a scăzut cu 21% față de 2015, perioadă în care a fost ținta atacurilor teroriste. Totuși, căutările de zbor către Berlin au fost cu +214% mai multe anul trecut decât în 2015, ceea ce menține Germania în topul preferințelor românilor. Cu o creștere de +43% în căutări în 2016, Polonia rămâne una dintre principalele țări pe care tot mai mulți români vor să o descopere, Ungaria, având cu +204% mai multe căutări față de 2015.

Comparativ cu 2015, interesul călătorilor români pentru destinațiile exotice din Asia și Africa a crescut. Cea mai mare creștere în căutările efectuate pe site în 2016 a fost pentru Seychelles (+210%), pe a doua poziție în topul preferințelor se află Tanzania și Indonezia, în creștere cu +142%, respectiv +139% în 2016. Căutările mai multor români s-au îndreptat și către Maldive și Maroc, cu +82% și +44% mai multe față de 2015.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii