Locuinţele „premium” din Cluj, mai scumpe cu 25% faţă de Bucureşti

Municipiul Cluj-Napoca face notă discordantă în rândul celor mai populate localităţi din România, cu preţuri medii de tranzacţionare cu 25% peste restul proiectelor din marile oraşe ale ţării.

O caracteristică specială a Clujului este faptul că numeroase proiecte sunt livrate către consumatori la stadiul semifinisat, ceea ce face ca într-un final preţul total comparabil să fie chiar mai ridicat, diferenţa faţă de preţurile locuinţelor “premium” din alte oraşe putând să crească chiar şi la 35%.

Coldwell Banker România (CBR), cea mai mare companie activă pe segmentul rezidenţial, cu 2.000 de locuinţe noi vândute în 2016, a realizat un studiu privind proiectele „premium” amplasate în marile oraşe, analizând îndeaproape municipii precum Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Sibiu, Iaşi, Arad dar şi Bucureşti.

Piaţa imobiliară din România, în special cea rezidenţială, traversează cea mai bună perioadă din istoria sa modernă, de după Revoluţie, ţinând cont de numărul record de locuinţe noi finalizate şi de volumul de tranzacţii încheiate, care a atins un maxim absolut. Pentru piaţa rezidenţială a imobilelor noi construite din România 2016 a reprezentat cea mai bună perioada pentru dezvoltatori şi pentru cumpărătorii finali.

Cele mai multe proiecte livrate au vizat segmentul de „mass-market”, format din cumpărători pentru care preţul reprezintă criteriul principal de diferenţiere şi selectare a produsului achiziţionat, locuinţele de pe acest segment fiind amplasate de regulă la marginea oraşelor, având finisaje de baza şi suprafeţe comparabile sau chiar mai mici faţă de locuinţele finalizate înainte de 1989.

Locuinţe cu preţuri enorme la Bucureşti

Odată cu creşterea veniturilor din rândul populaţiei active s-a simţit şi nevoia de diversificare a proiectelor rezidenţiale livrate, îndeosebi prin furnizarea unui concept unic bazat pe arhitectură, amplasament sau facilităţi conexe oferite cumpărătorului, segmentul “premium” aflându-se într-o creştere accelerată.

Analiza relevă o diferenţiere între capitală şi restul oraşelor mari. Locuinţele “premium” amplasate în Bucureşti au preţuri care pleacă de la 2.000 euro/mp util, existând cazuri când sar şi de 5.000 euro/ mp, în funcţie de amplasament şi de finisaje. Preţurile medii pentru aceeaşi categorie de locuinţe amplasate în afara capitalei sunt încadrate în intervalul 1.000-1.500 euro/mp util.

Majoritatea proiectelor din categoria „premium” din România sunt vândute în proporţie de peste 75% înainte de finalizare. 1 din 5 apartamente este achiziţionat în scop investiţional, cumpărătorii putând să obţină prin închirierea locuinţei între 5 şi 7,5% anual, în euro, din preţul de achiziţie, un randament net superior dobânzilor bancare practicate în acest moment.

Faţă de proiectele adresate segmentului “mass-market”, printre cumpărătorii de unităţi premium există un procent semnificativ de 15-25% reprezentat de străini, majoritatea mizând pe calitatea proiectelor, conştienţi de beneficiile pe termen lung asupra deţinerii unei astfel de locuinţe.

În cadrul studiului realizat de CBR asupra a 18 proiecte din şapte oraşe au fost analizate criterii de calitate precum amplasamentul proiectului, mixul de apartamente, nivelul de finisaje, facilităţile oferite dar şi preţurile practicate.

Dintr-un punctaj de maxim 60 puncte se disting proiecte dezvoltate recent, precum Arad Plaza, dezvoltat de Wallberg Properties în Arad, datorită amplasamentului ultacentral completat de conceptul nou pe piaţa locală al grădinilor suspendate; Arte by HVA, datorită conceptului arhitectural unic pentru Braşov; Transilvania Residence, din Braşov, datorită amplasamentului ce permite o vedere panoramică sau Urban Spaces din Bucureşti, recompensat cu mai multe distincţii în cadrul unor competiţii de arhitectură.

Ţinând cont de volumul şi rapiditatea vânzărilor, dar şi de un punctaj peste medie, cumpărătorii încă pot profita de o achiziţie pe acest segment în proiecte precum Transilvania Residence (Braşov), Arad Plaza (Arad) sau Scala Center (Cluj-Napoca). Dintre proiectele analizate ce întrunesc un punctaj peste medie Arad Plaza dispune de cele mai competitive preţuri pe acest segment al pieţei.

Deşi Bucureştiul are cele mai multe proiecte catalogate drept “premium”, preţurile de achiziţie foarte mari pot reprezenta o investiţie mai puţin profitabilă pe termen lung. De aceea, în multe proiecte din oraşele mari putem regăsi cumpărători din capitală care doresc un imobil de calitate la preţuri atractive.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii