Jumătate dintre români ar prefera să îşi încălzească locuinţele cu panouri solare

Utilizarea energiei solare ca sursă principală de încălzire a locuinţei se situează în preferinţele a 49% dintre români, care consideră că astfel ar contribui la protejarea mediului înconjurător.

Eventuala trecere la un astfel de sistem de încălzire, indicat ca ideal, ar presupune o transformare radicală într-o ţară precum România, unde majoritatea locuinţelor sunt încălzite de centrale pe gaze naturale sau sunt dependente de sistemele de termoficare locale.

Doar 1% dintre respondenţi au indicat că folosesc energia solară pentru încălzirea casei şi tot 1% au menţionat că au dezvoltat sisteme bazate pe energia geotermală.

Energia solară este indicată drept variantă ideală pentru încălzirea caselor şi de către respondenţii din alte ţări. Italienii şi ungurii sunt cei mai favorabili acestei resurse, 60% dintre cei chestionaţi arătând că ar opta fără rezerve pentru un astfel de sistem de încălzire.

Cel mai puţin interesaţi de căldura de la soare sunt britanicii. Doar 38% dintre aceştia ar dori să îşi încălzească locuinţele pe baza energiei solare, iar alţi 36% ar prefera în continuare încălzirea pe bază de gaze naturale.

În multe ţări europene, lemnul continuă să fie utilizat în mare măsură drept combustibil. 31% dintre cetăţenii maghiari folosesc lemnul pentru încălzirea caselor, aceştia fiind urmaţi de cehi (20%) şi români (19%).

10% dintre români folosesc dispozitive electrice de tipul radiatoarelor sau caloriferelor electrice pentru încălzire, ponderea utilizatorilor din România a acestui tip de încălzire fiind sub cea a celor din Marea Britanie (18%), dar peste cea a celor din Italia,.

Cărbunele şi combustibilii petrolieri au un rol mai degrabă neglijabil pe piaţa de încălzire a locuinţelor din Europa Centrală şi de Est, ceea ce vine să contrazică percepţia comună conform căreia respectivele resurse ar fi utilizate pe scară largă în această zonă.

Rezultatele fac parte din studiul “Trăind în Europa”, în cadrul căruia companiile E.ON și Kantar EMNID au chestionat în decembrie 8.000 de persoane din Germania, Marea Britanie, Italia, Cehia, România, Suedia, Turcia și Ungaria.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii