Jumătate dintre maşinile verificate în trafic prezintă probleme tehnice

5% dintre vehiculele verificate tehnic în trafic de către inspectorii Registrului Auto Român (RAR) prezentau pericol iminent de accidente. Mașinile aveau defecțiuni grave la sistemele de frânare și direcție, la punți şi fuzete.

RAR a verificat anul trecut 76.678 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, la 50% s-a depistat cel puțin o neconformitate tehnică. Din punctul de vedere al siguranței rutiere, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,42%.

Directorul general al RAR, George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR – poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

În urma testărilor realizate, la 25,11% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat neconformități legate de poluare.  Din totalul vehiculelor verificate, 2,65% au fost neconforme din punctul de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false).

Din totalul vehiculelor verificate 23,78% au fost mai vechi de 15 ani, 33,23%, între 11 și 15 ani, iar 12,58%, între  9 și 10 ani. Au fost oprite și vehicule mai noi: 5,38% aveau între 1 și 3 ani și 25,03%, între 4 și 8 ani. Procentajul de respingere în funcție de vechime arată că 60,54% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformități, față de 43,40% dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani sau 28,24% la cele mai noi de 3 ani.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii