Investitorii germani: “Economia românească este cu spatele la zid”

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Introducerea sistemului de muncă flexibilă (Kurzarbeit) este pentru România absolut necesară, mai ales prin prisma faptului că perioada de acordare a indemnizației de șomaj tehnic suportată de stat se apropie de sfârșit, susține comunitatea de business germană

Un chestionar referitor la efectele pandemiei de coronavirus asupra mediului de afaceri, realizat de Camera de Comerț Româno-Germană (AHK România) în perioada 22-24 aprilie, arată că vocile din cadrul comunității de business româno-germane care solicită o relaxare a restricțiilor pentru economie s-au înmulțit.

„Economia românească este cu spatele la zid și are nevoie de aer, pentru a putea respira – are nevoie cel puțin de o perspectivă clară, pentru a redobândi încredere și speranță și pentru a putea începe pregătirile pentru repornirea activității. Atmosfera este apăsătoare”, spune Sebastian Metz (foto), director general AHK România.
“Presiunea asupra companiilor este foarte mare și lasă urme adânci. Majoritatea respondenților se așteaptă la scăderi ale cifrei de afaceri cu până la 30%, iar 19% chiar la o scădere de peste 40%. Activitățile companiilor au fost reduse cu până la 40% în multe cazuri, iar 13% au redus activitățile cu 80-100%.

Industria prelucrătoare și-a redus considerabil capacitățile de producție: 31% din întreprinderi au închis complet producția, 52% parțial. Repornirea economiei trebuie să fie acum, pe lângă măsurile de combatere a răspândirii virusului, prioritatea nr. 1 a Guvernului”, conform AHK.

Majoritatea companiilor cunosc măsurile de susținere economică ale Guvernului, dar mulți le consideră insuficiente și greu de pus în aplicare (40%). Discrepanța între măsurile puse la dispoziție și folosirea lor efectivă de către companii aduce dorința comunității de business ca Guvernul să inițieze și alte pachete de măsuri și să găsească o cale de utilizare mai eficientă a acestora din punct de vedere administrativ.

Cele mai relevante măsuri sunt acordarea indemnizației de 75% a șomajului tehnic și prelungirea termenelor de plată. AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane și numără peste 600 de firme membre. Aceasta susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este partener al firmelor românești interesate de piața germană.

Sursa: zcj.ro

Ultimile articole

Articole populare