Investitorii clujeni se plâng că nu găsesc angajaţi

Deficitul forţei de muncă se resimte deja puternic la Cluj, companii din diverse sectoare economice având dificultăţi în a recruta personal calificat, susţine vicepreşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj, Dan Mureşan.

Sistemul de pregătire profesională derulat pe pilonul Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a devenit o afacere, dar nu pentru mulţi dintre şomerii care ar trebui să fie beneficiarii reali şi care se califică în meserii pentru care nu există cerere pe piaţă, susţine omul de afaceri clujean

“Dacă la Vaslui avem un nivel de şomaj mai ridicat, de ce nu formează agenţia de şomaj croitorese, sudori sau muncitori în construcţii, dacă aceste specializări sunt căutate pe piaţă muncii? Adică ai o piaţă în care se caută aceste calificări dar cursurile sunt insuficiente şi statul se implică prea puţin.

Trebuie să facem cursuri în concordanţă cu nevoile de pe piaţă, iar atunci şi firmele vor înţelege că acea contribuţie la şomaj este o investiţie pe termen lung în formarea profesională care îi va asigura mai târziu resursele de personal”, a afirmat Mureşan.

Acesta afirmă că, pe termen lung, o posibilă eliminare a contribuţiei la şomaj, măsură anunţată de guvern, nu este în interesul firmelor şi a economiei româneşti. “Această contribuţie la şomaj nu ar trebui eliminată, ci regândită şi gestionată mult mai bine.

Pentru firme, o contribuţie de 2-3 procente la fondul de şomaj nu ar fi probabil o povară atât de mare dacă, pe lângă susţinerea şomerilor, o parte din suma ar fi investită în relansarea sistemului de şcoli profesionale care este acum la pământ şi pentru susţinerea reorientării profesionale a adulţilor apţi de muncă.

Ca întreprinzător, nu ar trebui să spun că este o greşeală când se reduce un impozit, o taxa, dar eu sunt interesat că pe termen lung piaţă muncii să aibă resurse astfel încât să nu ne plângem peste doi-trei ani că nu găsim angajaţi”, a subliniat Dan Mureşan, care este şi director general al MDM Group, companie de audit.

Acesta s-a referit şi la intenţia guvernului de a transfera în sarcina angajaţilor, începând de la 1 ianuarie 2018, contribuţia la sistemul de pensii şi la asigurările de sănătate. “Susţin măsura. Este un transfer logic pentru că principalii beneficiari ai acestui sistem de asigurări sunt persoanele, nu firmele.

La costuri lucrurile nu se schimbă pentru firmă, iar salariul net al angajatului va fi în principiu acelaşi. Sumele achitate acum de către angajator vor fi incluse în salariul brut al angajatului, care va avea astfel posibilitatea, că beneficar direct, să le urmărească mai bine”, a mai spus Mureşan.

Angajatul şi angajatorul plătesc cumulat acum 39,25% însă din 1 ianuarie 2018 contribuţiile sociale vor fi reduse la 35%. Deşi va fi datorată exclusiv de angajat, cota de 35% din salariu (pensii şi sănătate) va fi în continuare reţinută şi virată la stat de către angajator în numele angajatului, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Viorel Ştefan.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii