Hidroelectrica a scăpat de despăgubiri de 1 miliard de lei

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins irevocabil cererea de despăgubiri formulată de Alpiq Romindustries împotriva societăţilor Hidroelectrica şi Euro Insol pentru denunţarea unui contract de vânzare-cumpărare de energie electrică denunţat de administratorul judiciar ce ar fi fost valabil până la 31 decembrie 2019.

Alpiq Romindustries a formulat în 2013 o acţiune prin care cerea Tribunalului Bucureşti să oblige Hidroelectrica şi Euro Insol la plata a 398 de milioane de lei ca despăgubiri pentru denunţarea de către administratorul judiciar a contractului de vânzare de energie.

Prin sentinţa 2.841/20.04.2016, pronunţată de Tribunalul Bucureşti, cererea Alpiq Romindustries a fost respinsă că neîntemeiată, iar compania a fost obligată şi la suportarea cheltuielilor de judecată de 91.052 de lei, reprezentând onorarii pentru avocaţi şi experţi. Recursul formulat de Alpiq împotriva acestei sentinţe a fost respins pe 29 noiembrie de către CAB, prin decizie.

„Alpiq a mai pierdut un proces cu Hidroelectrica în februarie 2016, când prin sentinţa 1040 din 12 februarie pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul 36549/3/2012, i-au fost respinse despăgubiri de 527 de milioane de lei, solicitate pentru nelivrarea întregii cantităţi de energie în perioada de secetă hidrologică din 2011-2012.

Contractul cu Alpiq Romindustries a generat doar în perioada 2006 – 31 mai 2012 o pierdere de 422 de milioane de lei, cum a constatat administratorul judiciar Euro Insol în raportul privind cauzele care au condus la starea de insolvenţă a companiei.

Din energia disponibilizată prin denunţarea acestui contract păgubos Hidroelectrica a obţinut doar în perioada august 2012 – decembrie 2015 venituri suplimentare de peste 220 de milioane de lei. Decizia CAB confirmă din nou că măsura denunţării contractelor bilaterale derulate între Hidroelectrica şi traderii de energie a fost una legală şi temeinică, fiind justificată de pierderile imense suferite de Hidroelectrica prin încheierea şi executarea acestor contracte”, a declarat Remus Borza, coordonatorul Euro Insol.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii